Annons

Kraftigt vinstlyft för Lundin Petroleum

Det kraftigt höjda oljepriset ger positiva resultat för olje- och gasbolaget Lundin Petroleum.
För första kvartalet redovisar bolaget en vinst före skatt på 461 miljoner dollar, motsvarande cirka fyra miljarder svenska kronor.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2018
En norsk oljerigg. Arkivbild.
En norsk oljerigg. Arkivbild.Foto: Marit, Hommedal

Det var långt över resultatet (195,1 miljoner dollar) för samma period föregående år.

"Produktionen överträffade prognos och verksamhetskostnaderna minskade ytterligare under kvartalet", skriver bolaget i delårsrapporten.

Annons

Omsättningen uppgick till 694,2 miljoner dollar, jämfört med 381,2 miljoner dollar ett år tidigare och långt över analytikernas genomsnittliga förväntningar, som enligt Reuters låg på 541 miljoner dollar.

Oljepriset har det senaste året stigit kraftigt och ett fat Brent-olja handlas för närvarande för cirka 73 dollar fatet, den högsta nivån sedan slutet av 2014. Lundin Petroleum är också positivt till resterande del av 2018 där bland annat prospekteringsprogrammet för året har utökats till tio borrningar.

"Jag hyser stark tilltro till vår förmåga att fortsätta finna nya resurser och med en tydlig och aktiv organisk tillväxtstrategi ser framtiden lika lovande ut som någonsin för vårt bolag”, skriver bolagets vd Alex Schneiter i rapporten.

/TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons