H&M anställer över 100 på Hulta

En bit över 100 personer nyanställs hos H&M på Hulta i Borås där Storbritannien är ny marknad för onlineförsäljning.
Näringsliv • Publicerad 7 oktober 2010
Uppåt på H&M på Hulta. Helen Fleetwood, HR-chef och Jan Wallsin, operativ chef inom H&M Online Shopping Services.
Uppåt på H&M på Hulta. Helen Fleetwood, HR-chef och Jan Wallsin, operativ chef inom H&M Online Shopping Services.Foto: Ingemar Brink

Samtidigt ökar H&M:s försäljningen över nätet på tidigare etablerade marknader.

– Vi kommer att anställa distributionsmedarbetare men också ett antal specialister och chefer säger Helen Fleetwood, HR-chef, ansvarig för personalfrågor, inom H&M Online Shopping Services, OSS, med bas i Borås.

Idag jobbar 630 personer i anläggningen vid Riks-40. 1980 etablerade sig Hennes & Mauritz i Borås genom att ta över postorderföretaget Rowells. 1990 byggdes anläggningen på Hulta, som senare har byggts ut.

– 2006 började den stora expansionen av H&M:s onlineverksamhet. Då steg vi in i Nederländerna, året efter i Tyskland och Österrike. Från att ha varit några hundra då är vi nu totalt 3 300 medarbetare i HM Online nu, en fantastisk tillväxt, säger Jan Wallsin, operativ chef för H&M Online.

Just den operativa ledningen för hela Europa finns i Borås medan design och inköp samt försäljning och marknadsföring finns i Stockholm. Där produceras bland annat kataloger. Inköpen sköts gemensamt för hela H&M. Sortiment online och i butiker är i mycket gemensamt även om det kan skilja i lanseringstider. Nyheter i utbudet presenteras ständigt.

För att ta hand om expansionen på kontinenten etablerades en distributionscentral i Poznan i Polen. När Storbritannien nu adderas blir det dock Borås som skickar varor dit.

– 16 september öppnade vi den nya marknaden. Med den erfarenhet vi har från andra marknader Vi hoppas såklart att det vi har att erbjuda kommer att bli uppskattat även hos våra brittiska kunder, säger Jan Wallsin.

Ett nytt kundservicecenter har startats i Edinburgh. För kontinenten finns kundservicecentrum i Maastricht och Nürnberg. I Borås finns kundservice för i första hand Norden, men här kan man också möta på de övriga marknadernas språk.

Norge, utanför EU, lever ett något självständigt liv med egen kundservice och lager.

När det nu och under våren anställs, vad är det som H & M söker?

– Vi har en starkt och särpräglad kultur som vi är stolta över och som också genomsyrar hela vår verksamhet. Våra medarbetare ska vara lagspelare men gärna komma med egna initiativ, säger Helen Fleetwood.

Kulturen handlar bland annat om entreprenörsanda och tro på människan.

– Vi behöver struktur och ordning och reda, men avskyr krånglighet och byråkrati, säger Fleetwood.

Några nyckelspelare håller redan på att rekryteras.

H&M avslöjar inte hur stor andel av försäljningen som är online, ej heller försäljning på olika marknader. Om omsättningen per anställd är ungefär den samma inom onlinedelen som i H&M totalt rör det sig om en omsättning i storleksordning fem miljarder kronor för verksamheten där den operativa ledningen finns i Borås.

Både Ellos och Haléns ligger kring en miljard.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.