Här görs delar till framtidsfordon

Jobro i Ulricehamn är snabbväxare bland verkstadsföretag.
Näringsliv • Publicerad 9 september 2008
Utsikt genom press. Kenneth Einarsson och Christer Kallin ser fortsatt uppgång för Jobro.
Utsikt genom press. Kenneth Einarsson och Christer Kallin ser fortsatt uppgång för Jobro.Foto: Ingemar Brink

Plus 30 procent per år - och kurvan uppåt fortsätter.

Att jobba för fordonsindustrin måste inte betyda stagnation och nedgång i dessa tider. Men så arbetar Jobro mest med fordon som ännu inte presenterats. Prototyper och komponenter för prototyper är företaget specialitet.

– Därför är vi också hemlighetsfulla. Det som vi arbetar med här kan vara nog så intressant för bland annat våra kunders konkurrenter, säger Christer Kallin, vd för Jobro.

Från tunga lastbilskomponenter till glasögonbågar. Tungt och lätt. En rad av svensk verkstadsindustris storheter skymtar bland pallar och etiketter i fabriken.

–?En tid ansågs prototyper bli överflödiga. Allt skulle kunna simuleras och testas i datorer. Men nya möjligheter med datakraft har istället ökat behovet av prototyper, säger Christer Kallin.

Utifrån kundens beskrivning konstruerar Jobro underlag för laserskärning och tillverkning av pressverktyg.

Prototypverktygen görs normal i aluminium. Lättbearbetat och klarar begränsad upplaga.

10 - 15 ex av en prototyp brukar levereras till kunder. Jobro behåller verktygen för eventuella justeringar eller begränsad produktion.

En stor och kompetent maskinpark måste till för att klara de mångsidiga prototypjobben. För att hålla maskinerna i arbete utför Jobro också rena produktionsjobb för verkstadsföretag i syd- och mellansverige.

– Det är ungefär 50 - 50 mellan prototypjobb och annan produktion, säger Kenneth Einarsson, marknadsansvarig på Jobro.

Laserskärning är stort för Jobro. Det senaste maskinstillskottet skär 15 meteri minuten genom 1,5 mm plåt. Och arbetar själv, även på natten, utan passning.

Kunder och uppdrag blir ständigt fler.

– När vi godkänts som leverantörer till de riktigt stora blev det signal till många andra att vi klarar högt ställda krav, säger Christer Kallin.

Bromsande faktor är möjligheten att finna rätt personal. Kallin är kritisk till den skolning som ges verkstaspersonal idag.

– Skolorna borde ha sina elever ute på rejäla praktikperioder.

Just nu är ett sikte inställt på underleverantörsmässan på Elmia i november.

– En fin träffpunkt för hela branschen. Och den gemensamma sjuhäradsmonterns gör det lätta att vara med, säger Kenneth Einarsson.

Jobro

Christer Kallin tog över Jobro 1982, då på Källbäckrydsgatan i Borås. När lokalerna blev för små blev det flytt till Dalum. 2006 drog Jobro vidare till Parker Hannifins lokaler på Karlsnäs i Ulricehamn - som köptes.

Med 25 medarbetere nås i år en omsättning över 32 miljoner. Vinsten är trots snabb tillväxt god, över 10 procent stadigt.

Christer Kallin och Tobias Ludvigsson äger gemensamt Jobro. Stig-Arne Blom, tidigare IRO-vd, nu styrelseproffs, kompletterar kompanjonerna i styrelsen, som ordförande.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.