Handla ekologiskt ska bli lättare

En guide som hjälper Sjuhärads konsumenter och producenter av ekologiskt att finna varandra blir klar till sommaren.
Näringsliv • Publicerad 18 december 2010
Här är förlagan, den skånska. Anette Skoglund, Veras garderob, Karin Lööf, Ekofrisören och Lene Madsen, Leluma design i Miljöpaletten ska ta fram guide till miljövänligt i Sjuhärad.
Här är förlagan, den skånska. Anette Skoglund, Veras garderob, Karin Lööf, Ekofrisören och Lene Madsen, Leluma design i Miljöpaletten ska ta fram guide till miljövänligt i Sjuhärad.Foto: Ingemar Brink

– Konsumenten har makt att påverka, köpa rätt produkter som är bra för jorden. Med den här guiden blir valet lättare. Med fler kunder kan också produktionen av ekologiskt och miljöanpassat ökas, nya möjligheter för entreprenörer öppnas, jobb skapas, säger Lene Madsen, projektledare.

Ledare Sjuhärad har anslagit 530 000 kronor för projektet. Föreningen Miljöpaletten är projektägare.

Miljöpaletten består av flera en engagerade företagare med miljöinriktning. Ett av föreningen syften är att upplysa konsumenter om miljövänliga alternativ. Precis det handlar Leader-projektet om.

– Vi ha gjort en förstudie som visar att det finns en mängd bra ställen i Sjuhärad att lyfta fram där konsumenter kan göra miljöriktiga val. Vår sammanställning blir bred och rikhaltig. Lokala odlare, gårdsbutiker, hantverkare som förlänger produkters liv, säger Lene Madsen.

EU-stödda Leader kan enbart ge bidrag till landsbygdsprojekt. Därför hör Borås tätort till det som måste lämnas utanför.

Infoskriften kan också fungera som utflyktsguide. Ekologiska inköp kan också kugga in i andra Leadersatsningar som har med besöksnäring att göra.

I Skåne har en liknande skrift tagits fram som fungerar som inspiratör för Lene Madsen och hennes kollegor i Miljöpaletten.

I skarven mellan vår och sommar ska guiden vara klar. Räkna då också med evenemang som lyfter det ekologiska.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.