Bromsad konsumtion, trögt för handeln och nya aktörer som ökar konkurrensen? Det är läget där Halvarsson och Frankenius ser möjligheter.
– Vi står inför ett strukturskifte inom handel. Konsumtionen har ökat oavbrutet under de senaste 15 åren. Mönster visar att handeln nu är på väg att minska. Vi har strukturella förändringar där unga konsumenter i högre grad kollar marknaden via dator och mobil innan de gör köp. Konkurrensen tilltar markant, skisserar Paul Frankenius läget.
Nya spännande aktörer äntrar scenen, gamla strukturer utmanas. Förändringarna accelererar. Så länge pengarna flödade allt ymnigare och konsumtionen steg, fanns det plats för alla. När penningkranarna dras åt slås de svagare ut medan de som har vinnande upplägg växer vidare.
De bådas gemensamma idé är att gå in i intressanta handelsverksamheter och vara med och utveckla dessa i en turbulent tid.
– Vi har nätverk, kompetens, erfarenhet och kapital, preciserar Frankenius.
Riktigt i vilken riktning de båda ska gå avslöjas inte. Dagligvaror är inte aktuellt. Halvarsson har sin erfarenhetsbas i hemelektronik, Frankenius i kläder, skor, smycken och sport. I första hand är de intresserade av att gå in i verksamheter som nått en viss nivå.
– Nystartade är vi inte fokuserade på. Men vi är inte heller rigida. Det kan också bli aktuellt, säger Anders Halvarsson.
Detaljhandel, e-handel och e-service, digitala tjänster, definierar de sitt område. Det handlar om att vara med och ta handelsföretag in i den nya komplexa marknad där e-handel, mobilhandel, sociala medier och butikshandel vävs samman.
– Tvärs över krävs samtidigt vässad effektivitet för att kunna tjäna pengar i en marknad med mindre pengar, med hårt pressade priser och sjunkande bruttomarginal. Av det har jag erfarenhet, säger Anders Halvarsson.
Fronttjänst i hemelektronikkriget finns i bagaget.
Vilket blir första projektet?
– Det vet vi ännu inte. Vi har ögonen öppna för rätt förutsättningar. Vi har kontaktats om en del möjligheter, men hittills tackat nej. Jag är den som är mer aktiv ute på fältet, kollar möjligheter, säger Anders Halvarsson.
Däremot ska det vara långsiktigt och gärna utmynna i något stort.
– Att gå in och vara med en kort tid för att sedan stiga ur är inte modellen för oss, säger Frankenius.
Att bilda ett gemensamt bolag är inte aktuellt. De båda jobbar tillsammans utan sådan bindning. De opererar som invidiver i par. När de går in i företag kan formerna och det individuella engagemanget variera.
Däremot flyttar de samman jobbmässigt. Anders Halvarsson drar in på Lyckobovägen i Sjömarken där Paul Frankenius sedan tidigare håller till tillsammans med Joakim Hedin. Där finns kontoret för både Bockasjö AB och Happy Land Holding.
Anders Halvarsson och Paul Frankenius har inte tidigare haft affärer ihop. Däremot har de haft mycket kontakter och kreativa diskussioner.
– Vi har pratat strategier kring Netonnet i många år. Det började med en lunch. Vi blev så engagerade att vi höll på långt förbi eftermiddagsfikan. Vi har bollat mycket idéer genom åren, säger Paul Frankenius.
Handelssverige har uppmärksamt kollat efter vad Anders Halvarsson ska göra efter Netonnet. Samverkan med Paul Frankenius ger svall över landet. ”Detta är de två viktigaste personerna i svensk handel just nu”, konstaterar en person med utmärkt utsikt över utvecklingen på området.
Spännande tider följer.
Paul Frankenius
Paul Frankenius, 53 år, har bred erfarenhet från handel.
Han var med i ledarlaget när JC snabbväxte till jätte i jeans.
Tillsammans med Christian W. Jansson ledde han en stor vändning i Kappahl.
I april sålde han sina aktier i Kappahl.
I dag är Frankenius engagerad i bland andra Scorett (skor), Sandryds (promotionplagg) och 8848 (sportkläder).
Tillsammans med Joakim Hedin äger och driver han Bockasjö AB, som är stor inom lagerfastigheter, även skog.
En del av Frankenius verksamheter drivs genom Happy Land Holding.
Frankenius äger också fastigheter i Borås och han är styrelseordförande i Swedbank Sjuhärad.
Anders Halvarsson
Anders Halvarsson, 47 år, har bakgrund framför inom hemelektronikhandel.
Efter verksamhet i butik- och grossiströrelse startade han 1999 tillsammans med Hans-Krister Andersson Netonnet och satsade på e-handel med hemelektronik.
Konceptet breddades senare med lagerbutiker, som även det var en novitet.
Halvarsson är styrelseledamot i Svensk Handel och Svensk Distanshandel samt i aktiefondbolaget Simplicity AB.