Haléns etablerar kontor i Stockholm

E-handelskontor i Stockholm. Ledningslaget toppat med viktiga kompetenser. Ny e-handelsbutik på gång... Haléns är på offensiv.
Näringsliv • Publicerad 13 september 2008
Hur ska vi göra med det här? VD Gunnar Ryman diskuterar med medieproduktionschefen Marcus Berg och kreativt ansvariga Ulla Edsköld.
Hur ska vi göra med det här? VD Gunnar Ryman diskuterar med medieproduktionschefen Marcus Berg och kreativt ansvariga Ulla Edsköld.Foto: Ingemar Brink
Gunnar Ryman anför den utvidgade Halénsledningen. Här är vid kickoff i Hindås.
Gunnar Ryman anför den utvidgade Halénsledningen. Här är vid kickoff i Hindås.Foto: 

– Det är ett nytt Haléns som föds. Våra nya svenska ägare finns bakom den utveckling som vi nu är mitt uppe i. Tidigare ägare såg en mer förvaltande roll, nu handlar det om entreprenörer som vill skapa, säger Gunnar Ryman. Som vd sedan 14 år står ha också för kontinuitet.

Investeringar är nu 3 - 4 gånger stärre än tidigare. Mycket satsas på kompetens. Förutom rekrytering av ett antal nya nyckelpersoner satsas på utbildning av personal mer brett.

Kontor i Stockholm? Är Haléns på väg att överge Borås?

– Nej, nej. Men när det gäller vår ledning för e-handel ser vi Stockholm som det rätta. Där finns nätverk och möjlighet att rekrytera de vassaste, säger Gunnar Ryman. Den nyplockade chefen för det kommande e-handelsbolaget, Svante Tegnér, hade till exempel inte kunnat rekryteras om Boråsflytt legat i paketet.

En nye e-handelsbutik ska det bli. Men där avslöjas inte ens namnet ännu.

Till det nya hör också kanalneutral publicering. Med nytt publiceringsverkytg tas texter och bilder fram som sedan kan användas för hemsidor, utskick eller i stora katalogerna.

Kosmetika och vitaminer hör till nysatsningar som redan är igång. Småbarnsprodukter är på väg.

– Produkter som hjälper till i föräldraskapet handlar det om här. Bland annat ett nyutvecklat unikt sortment från England, säger Gunnar Ryman.

Ukraina ligger näst i den geografiska expansionen. En stor markand med nya möjligheter.

– I öst expanderar vi i första hand med varumärket Cellbes.

Estland visar på möjligheterna. Där har Haléns nu en större kundandel än i Sverige.

Haléns personalstyrka har på senare vuxit med runt 10 procent. 300 medarbetare finns nu i Sverige. Lokalerna vid Getängsvägen är välfyllda.

I ekonomiskt resultat är en omsvängning på gång.

– Vi ökar lönsamheten i handelsdelen, konstaterar Ryman.

Traditionellt har Haléns tjänat det mesta av sina pengar på finansdelen, krediter till kunderna. Konkurrensen på den sidan har ökat kraftigt.

– Därför är det viktigit att vi nu får god lönsamhet också i handeln. säger vd Ryman.

Fem nya poster

Nya ledningstjänster i Haléns:

Henrik Koskela är exportchef.

Freddy Sobin är e-handelschef

Svante Tegnér är vd för Haléns nya E-handels bolag

Anne Ljungsvik, modechef

Marcus Berg, medieproduktionschef

Haléns

Med huvudvarumärkena Haléns och Cellbes vänder sig distanshandelsföretaget Haléns i Borås främs till kvinnor i Norden och Baltikum. Ukraina är på väg att bli nästa land.

Haléns omsätter 1,1 miljard, har 300 anställda. Dessuto anlitas telefoncentralspersonal externt.

Ägare till Haléns är Consortio Invest med Paul Källenius, Jonas Weil och Robert Gyll samt en amerikansk investerare som storägare. Även Gunnar Ryman och andra i Haléns ledning finns med i ägarbilden.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.