Fler Boråsföretag satsar på solenergi
Regnet strilar ner på montörerna Elina Myrestaf och Lucas Halonen när de bär panel efter panel och fäster dem i särskilda ställningar på det platta taket. Taket tillhör Västsvensk byggskruv, V/S/B i Brämhult. Tidigare bestod verksamheten av lager, men i dag sköter de även packning i Borås. Det innebär att energiförbrukningen har ökat något, och i våras tog beslutet att investera i solceller.
– Vi har en uttalad miljöpolicy i bolaget, men det är klart att vi även ser det som en lönsam investering på sikt, säger Lars Helgesson på Västsvensk byggskruv.
Leverantören, Save by solar, ser ett ökat intresse för solenergi hos företagen i Borås. Bolaget startade i Uppsala 2014 av boråsaren Hugo Larsson och Linus Werner, som kombinerade sina teknikkunskaper med intresset för miljön. I dag har bolaget tio anställda. En av dem är Carl-Johan Fredman som arbetar med försäljning mot främst södra och västra Sverige. Han berättar att de installerar anläggningar på kommersiella fastigheter i stora delar av landet. Under de tre år Save by solar har varit verksamma har efterfrågan ökat successivt. Men någon rusch är det ännu inte tal om.
– Vi brukar säga att branschen växer precis lagom snabbt för att vi ska hinna växa med, säger Carl-Johan Fredman.
Borås är ingen typisk solcellsstad, utan ligger i den nedre halvan på plats 175 på listan över antal solceller per invånare. I Sjuhärad är det Herrljunga som får den bästa placeringen med plats 20 av landets 290 kommuner.
– Den spontana reaktionen är ofta att Borås inte har förutsättningarna med tanke på allt regn, men faktum är att vi inte ligger så mycket efter södra Sverige eller Europa. Och regn har fördelen att det håller panelerna rena, då slipper man rengöra dem vilket man annars måste för att de ska hålla full kapacitet, säger Carl-Johan Fredman.
Men bilden av Borås kan vara på väg att ändras. Carl-Johan Fredman och hans kollegor får allt fler förfrågningar från Boråsföretag som vill satsa på solenergi. Då går Save by solar igenom det aktuella företagets specifika förutsättningar, som typ av verksamhet och energiförbrukning. Fördelen med näringsverksamhet är att den ofta är i gång under dagen när solen skiner, till skillnad från villor där den största delen av energiförbrukningen sker när ägarna är hemma på morgonen och kvällen. Den kalkylen styr hur stor anläggning som är lämplig.
– Här finns det yta för en mycket större anläggning, men 51 kilowatt är lagom för V/S/B, säger Carl-Johan Fredman.
Installationen sker under ett par veckor, och någon gång nästa vecka väntas Lars Helgesson och hans arbetskamrater kunna trycka på knappen och få elva procent av sin totala elförbrukning från panelerna på taket.