Europabörser inledde spretigt
Efter en halvtimmes handel hade Stockholmsbörsen sjunkit med 0,4 procent efter en svag uppgång inledningsvis. Senare under dagen väntas bland annat av preliminära BNP-siffror för eurozonen.
- Det vi fokuserar på under dagen är dels information kring Europa, men också statistik i form av industriorder i Tyskland och sedan inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA under sen eftermiddag. Det är det man kommer att titta på för att få ytterligare vägledning kring hur svag tillväxten är, säger Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank
- Man kan räkna med en rätt negativ start. Det som kan förbättra är om statistiken kommer in mer positiv än väntat, säger Jellvik.
Under veckan är det flera viktiga milstolpar som behöver passeras i eurokrisen. I Italien ska parlamentet i dag debattera landets omstridda sparpaket och i Berlin hålls ett krismöte om de krav på pant som Finland ställt för medverkan i ett andra stödpaket till Grekland. I morgon avgör en tysk förvaltningsdomstol om tyska nödlån till andra euroländer är förenligt med tysk grundlag, och på fredag löper fristen ut för banker och försäkringsbolag som vill delta i nästa stödpaket till Grekland.
Guldpriset klättrade mot nya rekordnivåer under morgonen till 1 920 dollar per uns. Det är det tolfte prisrekordet för guldet sedan början av augusti. Sedan dess har guldpriset stigit med 18 procent, enligt Reuters. Rallyt väntas fortsätta eftersom investerare inte ser någon snabb lösning på skuldkrisen i eurozonen, samtidigt som bland annat USA ser ut att kunna vara på väg in i en ny recession.
Oljepriset låg stilla under tisdagen efter måndagens fall, då priset på Brentolja sjönk med drygt två dollar till drygt 110 dollar per fat.