Annons

Ericssons vinst 6,7 miljarder kronor

Ericsson redovisar en vinst på 6,7 miljarder kronor för fjolårets sista kvartal.
Näringsliv • Publicerad 25 januari 2010

Företagets nye vd Hans Vestberg säger till TT att han är nöjd med vinsten och att Ericsson behåller sin position på världsmarknaden.

Ericsson redovisar en vinst efter finansnetto, exklusive så kallade omstruktureringskostnader, på 6,7 miljarder kronor för fjolårets sista kvartal. Motsvarande period 2008 var vinsten 9,5 miljarder kronor.

Annons

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på 7,6 miljarder kronor.

Omsättningen uppgick till 58,3 miljarder kronor, jämfört med 67,0 miljarder ett år tidigare.

Hans Vestberg beskriver sig som "hälsosamt nervös" inför att han ska presentera sin första delårsrapport. Han är nöjd med vinsten och bedömer även att Ericsson, trots fortsatt tuff priskonkurrens, behåller sin position på världsmarknaden.

Krisen och den djupa lågkonjunkturen har slagit lite olika i olika regioner, enligt Vestberg. På vissa marknader, som Afrika och Asien, har kunderna blivit försiktigare. Men på andra håll märker Ericsson att regeringar vill satsa sig ur krisen, genom investeringar i bland annat telekom.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 2:00 kronor per aktie, jämfört med 1:85 kronor per aktie i fjol.

Men Hans Vestberg försvarar förslaget om höjd utdelning, som läggs trots de kraftiga personalneddragningar som Ericsson genomför och som bland annat omfattar en fabriksnedläggning i Gävle.

De samägda bolagen ST-Ericsson och Sony Ericsson påverkar Ericssons helårsresultat negativt med drygt sex miljarder kronor. Men Vestberg tycker att Sony Ericsson är på rätt väg.

Rörelseresultatet, exklusive både omstruktureringskostnader och resultatandelar från samriskbolag, var 7,5 miljarder kronor, jämfört med 9,0 miljarder kronor fjärde kvartalet 2008.

Bruttomarginalen var under fjärde kvartalet 35 procent, oförändrat jämfört med fjärde kvartalet 2008.

Det justerade kassaflödet uppgick till 13,6 miljarder kronor jämfört med 7,9 miljarder kronor ett år tidigare.

Annons

Omstruktureringskostnaderna uppgick till 4,3 miljarder kronor exklusive samriskbolagen, jämfört med 2,3 miljarder motsvarande period året före.

Av rapporten framgår att Ericsson har gjort större personalneddragningar än vad som var planerat när bolagets besparingsprogram aviserades i januari 2009. Då uppskattades att antalet anställda skulle minska med 5 000, varav cirka 1 000 i Sverige.

"Detta antal har överskridits och beräknas nå 6 500", skriver Ericsson.

Ericsson räknar nu med att sparprogrammet kommer att slutföras under andra kvartalet 2010, och att det kommer att ge upphov till årliga besparingar på 15-16 miljarder kronor från och med andra halvan av 2010. De totala omstruktureringskostnaderna beräknas till 13-14 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons