Energisparande ljus från Borås

När belysning ska kosta mindre i pengar och koldioxid finns en lösning via Borås.
Näringsliv • Publicerad 18 oktober 2008
Mats Malmsjö demonstrerar hur högrekvenstillsatsen fungerar.
Mats Malmsjö demonstrerar hur högrekvenstillsatsen fungerar.Foto: Ingemar Brink

Gatlampor. Lysrör som sprider ljus i kulvertar, parkeringshus, bilhallar, butiker. Här är stora energiförbrukare - och sparmöjligheter.

Boråsföretaget Energy House har funnit lösningar för både lysrör och gatlampor.

– 50 procent el kan sparas in för lysrör genom att gå över till moderna rör typ T5, säger Mars Malmsjö, vd för Energy House Scandinavia AB.

Problemet är att 85 procent av lysrörsarmaturerna fortfarande är för gammaldags T8-rör. Det som Boråsföretaget tillför är en komplettering som gör det möjligt att använda T5-rör i T8-armaturer. En högfrekvensenhet som ger den rätta drivkraften för T5-rören och samtidigt förlänger så att röret passar i T8-hållaren.

– Den här lösningen blir mycket billigare än att byta hela armaturen, säger Mats Malmsjö.

T5-rör handlar inte bara om elförbrukning. Ljuset är stabilare, mer skonsamt. Dessutom lever T5-rör längre, med oförändrad ljusstyrka. Detta i kombination med lägre kvicksilverinnehåll gör att kvicksilverhanteringen minskas radikalt.

Energy House andra stora produkt är dimmer för gatljus.

– Genom att dimma gatlampor, högtrycksnatriumlampor, kan ljuset anpassas till behovet och mängder av energi sparas. En parkeringsplats vid en stormarknad måste till exempel inte vara lika starkt belyst efter stängningsdags, säger Mats Malmsjö.

Och skumma platser kan behöva extra belysning under småtimmarna...

Båda energisparprodukterna kommer från Tyskland. Energy House har rätten att sälja dem i Norden.

– Hittills har vi fokuserat på Sverige. Men vi kommer att satsa på grannländerna också.

Energy House startades av Mats Arvidsson och den tyske teknikern Stefan Andress. Mats Arvidsson är arbetande styrelseordförande. Idag har företaget åtta anställda.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.