E-clic öppnar för nätidéer från Sjuhärad
– Företag och entreprenörer i Sjuhärad får här möjligheter att vara med och utveckla nya tjänster, säger Marie Richardsson, som från Espiras sida koordinerar företagsdelen i E-clic i Sjuhärad. Högskolan är spindel i Sjuhäradsnätet, med Olov Forsgren som projektledare.
Sjuhärad har kvalificerats till projektet till stor del genom högskoleforskarna Olov Forsgrens och Mikael Linds projekt E-me. Här vänds internet upp- och ner genom att skapa en tjänstvillig betjänt, en butler, som servar den anslutne med anpassade tjänster.
Först ut är att skapa butler för studenter som servar med bland annat kalender, scheman och tentainformation med. Ett studentanpassat kommunikationssystem. Men butlerna kan också skräddarsys för vilka grupper med gemensamma intressen som helst. Pensionärer, kommunpolitiker, journalister, fritidsfiskare...
– E-me har kommit en bra bit på väg. Alla deltagande orter i E-clic har inte lika utvecklade projekt, säger Jannike Åhlgren, som också är engagerad i E-clic på Espira.
E-me presenteras på ett sätt inspirerat av seriemagasin. Det tänder också entusiasm för projektet bland de övriga sju innovationscentra runt Nordsjö som är med i E-clic.
– Varje plats har sin inriktning. I Norfolk är det till exempel internetburen TV som det forskas och utvecklas kring, säger Jannike Åhlgren.
E-me-projektet i Borås ska nu få input från övriga orter. Samtidigt ska kompetensen här ge impulser till de andra deltagarorternas projekt. Bland annat planeras mycket utbyte.
– Möjligheten att testa butlern på stora studentmängder är en av fördelarna som bjuder E-me-utvecklarna.
Espiras rollär främst att vara växelställe till näringslivet. Att tillsammans med företag och entreprenörer bidra till att skapa lönsamma affärer kring bland annat E-me. Kommersialisera som det heter.
I Sjuhäradsdelen i E-clic är också Umeå universitet inkopplat.