GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Boråsföretagets kroppskameror väcker nationell uppmärksamhet

Flera nationella medier har rapporterat om Boråsföretaget Optidevs kroppskameror som nu kommer bäras av biljettkontrollanter i Stockholm. Kamerorna testas först under en testperiod om två månader.
Borås/Stockholm • Publicerad 17 december 2018 • Uppdaterad 17 december 2018
Under två månader kommer tolv biljettkontrollanter i Stockholm testa att använda kroppskameror gjorda av Boråsföretaget Optidev.
Under två månader kommer tolv biljettkontrollanter i Stockholm testa att använda kroppskameror gjorda av Boråsföretaget Optidev.
Foto: Tobias Erlén

Optidev utvecklar mobila lösningar för att spåra och insamla information och har nu senaste levererat kroppskameror till SL. Det är till en början tolv biljettkontrollanter som kommer få använda sig av kamerorna under arbetstid.

– Kroppskamerorna, som tar upp både ljud och bild, styrs av kontrollanten och är till för att säkerställa tilläggsavgifter och förebygga hotfulla situationer, säger Fredrik Logenius, vd på Optidev i en kommentar.

Att det tar upp ljud gör att det skiljer sig från de fasta kamerorna i bussar och tåg. För att säkerställa att materialet inte faller i fel händer skickas det krypterat till en lokal server dit endast behöriga personer kan få tillgång. När testperioden är slut kommer resultaten att utvärderas och ses över.

Kroppskamerorna har uppmärksammats av flera nationella medier och i en SVT-artikel säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och styrelseordförande i SL följande:

– Vi vill med detta ta ytterligare ett steg fram i trygghetsarbetet. Men vi vill också göra fler insatser. Det handlar om utökad kamerabevakning utanför stationsentréer, att testa live-uppkopplade kameror i bussarna liksom att stärka lagskyddet för dem som jobbar i kollektivtrafiken.

Magdalena Strömberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer