Näringsliv

Boråsföretagets kroppskameror väcker nationell uppmärksamhet

Borås/Stockholm Artikeln publicerades
Under två månader kommer tolv biljettkontrollanter i Stockholm testa att använda kroppskameror gjorda av Boråsföretaget Optidev.
Foto: Tobias Erlén
Under två månader kommer tolv biljettkontrollanter i Stockholm testa att använda kroppskameror gjorda av Boråsföretaget Optidev.

Flera nationella medier har rapporterat om Boråsföretaget Optidevs kroppskameror som nu kommer bäras av biljettkontrollanter i Stockholm. Kamerorna testas först under en testperiod om två månader.

Optidev utvecklar mobila lösningar för att spåra och insamla information och har nu senaste levererat kroppskameror till SL. Det är till en början tolv biljettkontrollanter som kommer få använda sig av kamerorna under arbetstid.

– Kroppskamerorna, som tar upp både ljud och bild, styrs av kontrollanten och är till för att säkerställa tilläggsavgifter och förebygga hotfulla situationer, säger Fredrik Logenius, vd på Optidev i en kommentar.

Att det tar upp ljud gör att det skiljer sig från de fasta kamerorna i bussar och tåg. För att säkerställa att materialet inte faller i fel händer skickas det krypterat till en lokal server dit endast behöriga personer kan få tillgång. När testperioden är slut kommer resultaten att utvärderas och ses över.

Kroppskamerorna har uppmärksammats av flera nationella medier och i en SVT-artikel säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och styrelseordförande i SL följande:

– Vi vill med detta ta ytterligare ett steg fram i trygghetsarbetet. Men vi vill också göra fler insatser. Det handlar om utökad kamerabevakning utanför stationsentréer, att testa live-uppkopplade kameror i bussarna liksom att stärka lagskyddet för dem som jobbar i kollektivtrafiken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.