Borås kluster för mekaniska verkstäder

Samverkan gör Borås perfekt för mekaniska verkstäder. Det hävdar Sven och Marina Johansson, själva mitt i verkstadsbranschen.
Näringsliv • Publicerad 19 september 2008

Bakom den anspråkslösa fasaden på industriområdet på Bergsäter finns en imponerande maskinpark med CNC-styrda maskiner. Bland annat en vattenskärmaskin som skär med en sandblandad vattenstråle i överljudsfart. Här bearbetas metalldelar som om de vore av smör. Snabbt, effektivt, miljöanpassat. En tvåmiljoners investering för fem man starka Svema.

– Tack vare att vi får uppdrag från kollegor får vi ekonomi i satsningen. Vi gör deras detaljer som lämpar sig för vattenskärning. Samtidigt låter vi andra göra arbete åt oss, till exempel laserskärning i tunn plåt och större serier där det passar bättre, säger Sven Johansson.

Ytbehandlare i Gånghester, härdning och blästring i Viared, pulverlackare... Tillsammans ger de många specialisterna möjlighet att producera helheter smidigt, utan långa transporter, i väl invanda samarbetsformer. Genom att ha tillgång till de effektivaste maskinerna kan stora pengar sparas i produktionen.

– Dessutom finns i Borås många spännande och krävande kunder som behöver olika typer av komponenter för sina produkter, säger Sven Johansson.

Till de intressanta projekt som Svema arbetat med hör de nära tusen hastighetskameror som Vägverket ökar trafiksäkerheten med.

– Unitraffic i Borås är vår beställare. Vi var med från projektstart och utvecklade ATK-skåpen och har även tillverkat dessa.

Mest legoarbete är det för Svema. Ett egenutvecklat släpvagnslås, som passar de flesta typer av släpvagnar och husvagnar. Låset är en helt egen produkt.

– Den här klarar försäkringskraven och räddar kärror och husvagnar från stöld, säger Marina Johansson.

Storslagen marknadsföring är inte Svemas starka sida. Jobben kommer genom kunder och nätverk som tipsar andra. Men nu, efter många år, ska i alla fall en stilig egentillverkad företagsskylt upp, som också visar vad en vattenskärningsmaskin kan göra.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.