GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Betty, 39, startade eget assistansbolag: ”Ser man dollartecken framför sig, då är man fel ute”

Betty Olsson är inte rädd för att ta ansvar. I sina bolag hjälper hon människor att bli självständiga i sin vardag och har ungefär 180 anställda.
BT Näringsliv har träffat företagsledaren som vill göra skillnad.
Borås • Publicerad 22 december 2021 • Uppdaterad 23 december 2021
Gabriel Dover, Sara Nilsson och Denise Bredberg jobbar i textilrummet på Sanda hems dagliga verksamhet. Här finns allt från vävrutor till pärlplattor. Betty Olsson kommer förbi och stannar för en pratstund.
Gabriel Dover, Sara Nilsson och Denise Bredberg jobbar i textilrummet på Sanda hems dagliga verksamhet. Här finns allt från vävrutor till pärlplattor. Betty Olsson kommer förbi och stannar för en pratstund.Foto: Lars-Åke Green

Är det här ditt första företag?

– Ja, Sanda assistans är mitt första företag.

– Beslutet att starta ett eget assistansbolag växte fram. Jag har aldrig varit rädd för att ta ansvar, så har det varit sedan jag var liten. Jag har arbetat som enhetschef i Borås stad efter min utbildning och därefter i en annan privat verksamhet som chef också. Och sedan kände jag att jag var redo att testa mina egna vingar.

– Jag har två syskon som har LSS-insatser. Min bror har personlig assistans och jag upplevde ofta att det var oroligt kring det bolag som han hade tidigare. Det skickades många olika assistenter utan förvarning och det gav honom ingen trygghet. Det blev avgörande, för jag kände ”nu är det dags, jag gör detta bättre själv.”

Vad driver dig?

– Många saker. Det kanske låter klyschigt, men jag vill göra skillnad i människors liv och få människor att utvecklas. Då utvecklas man också själv.

– När vi lyckas med en matchning mellan kund och assistent, när man märker att det blir bra – den känslan driver mig.

Fakta

Betty Olsson

Ålder: 39 år.

Bor: i Sandared.

Fritidsintressen: träning och kallbad.

Utbildning: Högskoleutbildad socialpedagog.

Driver Sanda assistans sedan januari 2018 där personer som är berättigade till assistans får hjälp att leva självständiga liv. Driver också en daglig verksamhet i Ulricehamn som har ett hunddagis, samt den dagliga verksamheten Sanda hem i Kråkered som startade i mars i år. Där går tjugo deltagare som jobbar i kaféet eller i skaparverkstaden. Totalt har båda bolagen tillsammans ungefär 180 anställda.

Hur ser din vardag ut?

– Jag jobbar heltid. Sedan är det ett pusslande, det är ju som ett företag hemma också med fyra barn. Vi har ett bra teamwork hemma, vilket är en förutsättning. Min man är också egenföretagare, och jag tror man lär sig att vara flexibel som företagare. Dygnet har ju bara 24 timmar.

– När man driver eget känner man sig aldrig helt färdig. Det gäller att hitta ett sätt att förhålla sig till det. Jag svarar inte på mejl innan barnen somnat, och försöker sortera: vad är viktigast? Man vänjer sig vid det.

Vad är skillnaden på när du var enhetschef i andra verksamheter, och nu när du driver en egen verksamhet?

– Det är stor skillnad. Man kan lätt vara naiv när man startar eget – plötsligt så kommer fågelperspektivet, man är alltid ytterst ansvarig. Ibland kan man känna sig lite ensam i den rollen, man bär på en viss oro som man inte gör som anställd. Den lever man med dygnet runt.

– Men vissa saker måste man bara kunna släppa och ibland måste man kunna stanna upp och njuta också. Och lita på att saker och ting löser sig.

– Det blir mer personligt. Men det är också det som är så fantastiskt roligt. Vi har ett fantastiskt team här, vi stöttar varandra och ger och tar. Alla har sina styrkor.

Vad är ditt råd till den som vill starta eget?

– Hitta bra kontakter som är experter inom olika områden, allt från avtalsfrågor till bokföring.

– Man stöter alltid på hinder utmed vägen, då är det skönt att ha personer att vända sig till med sakfrågor. Det är viktigt.

Vad är skillnaden på att vara entreprenör i din bransch och exempelvis klädbranschen?

– Det finns säkert likheter, men många olikheter.

– För oss är värdegrunden viktigast. Kvaliteten går heller inte att rucka på. Exempelvis behöver våra verksamhetschefer vara tillgängliga och ha tid att kommunicera med kunder, assistenter och anhöriga. Har man för hög arbetsbelastning så brister ju det. Då handlar det om människor och inte produkter.

– Tänker man att man ska starta ett bolag som bedriver personlig assistans och ser dollartecken framför sig, då är man fel ute. En verksamhet behöver så klart ha ekonomiska muskler för att kunna hantera oförutsedda händelser och allt sådant där, men det måste bygga på något annat än att man ska tjäna pengar.

Vad är du mest stolt över?

– Gemenskapen som vi har här.

Vad är ditt bästa tips för att få till en bra kommunikation på arbetsplatsen?

– Att ta sig tid och vara lyhörd. Att vara tydlig med att alla har en viktig roll, oavsett vad man jobbar med i företaget. Det är också viktigt att uttrycka det till personen ifråga.

Betty Olsson driver Sanda assistans sedan 2018.
Betty Olsson driver Sanda assistans sedan 2018.Foto: Lars-Åke Green
Agnes WestbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.