Annons

Årets produkt dämpar

Rånnaväg och företaget Acqwool tog hem utmärkelsen Årets tekoprodukt med den dämpande och tystlåtna problemlösaren Qwaiet.
Näringsliv • Publicerad 29 maj 2008
Mellan Qwaiet i olika former tittar Johan Pettersson, Marianne Gustafsson och Per Karlsson fram. Fjärde medarbetaren, Lars Karlsson, var inte på plats vid BT:s besök.
Mellan Qwaiet i olika former tittar Johan Pettersson, Marianne Gustafsson och Per Karlsson fram. Fjärde medarbetaren, Lars Karlsson, var inte på plats vid BT:s besök.Foto: Ingemar Brink

Qwaiet är tjock filtad ulltextil som används för att absorbera ljud i bullriga miljöer. Qwaiet kan hängas på väggar och i tak och nu prövas även materialet som mattor, i Belgien.

–?Öppna kontorslandskap, konferensrum, klassrum och matsalar plågas ofta av för mycket ljud och fel ljud. Våra textilier erbjuder lösningar, säger Per Karlsson på Acqwool.

Annons

Med hjälpt av ljudupptagning och dator beräknas hur mycket ljudabsorbenter som behövs för att uppnå optimal ljudbild.

–?Många med hörselproblem har de ofta svårt att klart uppfatta samtal i störiga miljöer. Våra ljudabsorbenter renar ljudet, gör samtal lättare att uppfatta, säger Per Karlsson.

Även ljuddämpning ska ske med måtta.

–?I klassrum eller mötesrum vill vi ha bort slammer och oljud samtidigt som lärarens röst ska höra höras klart ner till sista bänk.

Ull är utmärkt absormentmaterial.

–?Ull ger den viktiga tyngden som behövs för effektiv ljuddämpning. Att ullen står emot smuts hör också till fördelarna, säger Per Karlsson.

Ett mycket speciellt uppdrag för Acqwool har varit att förse musikmakaren Marcos Ubedas nya studio i Ulricehamn med ljudabsorbenter som ger rätt ljud.

–?Snyggt och rent ljud, ja. Men också snyggt utseende. Vår tillverknignsmetod tillåter spännande individuella designlösningar.

Ibland bekämpas oljud bäst vid källan. Stolstrumpor är en möjlighet som Acqwoll tagit fram. Tar bort ljud mot golvet men också när stolsben slår i varandra.

Qwaiet finns att köpa idag, men en mer omfattande marknadsorganisation ska byggas upp. Arkitekter och inredare hör till målgrupperna.

Annons

Utvecklingen av ljudabsorbenterna går vidare. Doktoranden Margareta Zetterblom är starkt engagerad i det arbetet. Bland annat handlar det då att ge absorbenterna nya smarta egenskaper med hjälp av invävda metalltrådar. Detta är ett exempel på projekt inom det nu så uppmärksammade Smart Textiles.

Branschorganisationen Teko står för utmärkelsen Årets Tekoprodukt.

Acqwool

Företaget Acqwool är vuxet direkt ur Gällstadsbygdens trikåtradition. Kusinerna Lars och Per Karlsson jobbade i farbrodern Arne Carlssons stora trikåföretag.

När det företaget upphörde fortsatte Lars och Per med trikå.

– Aldrig mer tröjor lovade vi då, säger Per Karlsson. Istället blev det ulltrikå som filtades i tvätt. Snart fokuserades på just ljudabsorbenter.

Men vägen till färdig produkt på marknaden var längre än man förutsett. Pengarna tog slut.

Efter konkurs tog trikåföretaget Kriss över som ägare. Kriss är med sin fabrik granne i Rånnaväg.

Per och Lars Karlsson fortsätter leda Acqwool. Marianne Gustafsson är modellansvarig och Johan Pettersson är akustikexpert.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons