Anders Källström avgår som handelskammar-vd

Anders Källström lämnar posten som vd för Västsvenska Industri- och Handelskammaren för att istället bli VD och koncernchef på Rederi AB Transatlantic.
Näringsliv • Publicerad 5 september 2008

– Anders har nu varit handelskammarens vd under drygt tio år och har under den här perioden skapat en organisation som är säväl kommersiellt som politiskt framgångsrik. Jag önskar honom varmt lycka till med det nya uppdraget, säger Finn Johnsson i pressmeddelande.

Processen med att hitta Anders Källströms efterträdare inleds nu.

Anders Källström blir nu ny vd och koncernchef för Rederi AB Transatlantic.

Den nu 50-årige Anders Källström har varit vd för handelskammaren i tio år. I den rollen har han varit ivrig förespråkare för det västsvenska.

– Anders är en dynamisk ledare som fått ett erbjudande att gå vidare. Han har uträttat oerhört mycket för handelskammaren under sina drygt tio år. Medlemsantalet har fördubblats. Han har samlat näringslivet kring viktiga frågor, säger Gunnar Ryman, vd för Haléns i Borås och vice ordförande i handelskammarens styrelse.

–?Visst kom beskedet något överraskande, men vi var väl på det klara med att Anders Källström inte hade för avsikt att stanna på sin post till pension. Han har gjort ett förträffligt jobb, säger Christian Sildenstedt, chef för handelskammarens kontor i Borås.

Vem ska nu efterträda Källström?

–Det blir en grannlaga uppgift att finna den som ska ta över efter en så karismatisk ledare. I styrelsen är vi redan igång med att ställa samman en kravprofil samtidigt som vi inventerar våra nätverk för att finna lämpliga kandidater, säger Gunnar Ryman.

För Anders Källström blir skiftet av vd-stol också återförening med redaren Folke Patriksson, Transatlantics styrelseordförande, som tidigare varit ordförande för handelskammaren.

Under den senare tiden har det blåst en del kring handelskammarens ledning. Nu senast lyckades man med en rapport reta upp dalslänningar så till den grad att nedläggning av handelskammaren krävdes i debattartikel.

Tidigare skapades rubriker med kring en kontrovers med statsministern om uteblivna möten.

Anders Källström lyckades sedan knappast bryta isen till regeringen. Men nu blir det än mer attacker mot isbarriärer. Isbrytning är en av Transatlantics specialiteter.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.