ACG Nyström siktar på världen med automatgarderob

En automatgarderob, en plaggomat, blir ACG Nyströms första egentillverkade produkt under eget märke. Lanseringen börjar i Japan.
Näringsliv • Publicerad 25 oktober 2008
Dags att knappa in sin klädkod. Pierre Andersson visar hur vi gör uttag i automaten.
Dags att knappa in sin klädkod. Pierre Andersson visar hur vi gör uttag i automaten.Foto: Ingemar Brink

Som en bankomat. Men i stället för dina pengar kommer dina kläder. Så fungerar Conique, den elektroniska garderoben från ACG Nyström som nu ska ut i världen.

Conique är ny men samtidigt beprövad. Sedan 1991 har ACG i samarbete med tvätt- och klädserviceföretaget Berendsen utvecklat den här typen av maskiner. Berendsen har levererat den som en del i sitt koncept till över 100 kunder.

– Vi ser stora möjligheter också på marknader där Berendsen inte är etablerade. Därför lanserar vi nu vår Conique på egen hand, med eget namn och egen design, i länder där Berendsen inte finns, säger Pierre Andersson, vd för ACG Nyström.

När användaren identifierat sig med kod eller magnetkort kommer rätt rent plagg fram. När det är dags för tvätt läggs plagget i tvättintaget. Maskinen sorterar och gör klart för avhämtning.

– Conique sparar in på personal. Systemet ger också full koll på klädbyten. I livsmedelsindustri och sjukvård krävs minst dagliga byten. Kläderna som lämnas tillbaka registreras automatiskt. Det ger koll på svinnet, förklarar Pierre Andersson. Tvätteriet levererar tvättade fräscha plagg på galgar direkt in i maskinen. Koll hålls med hjälp av transpondrar som ger varje plagg identitet.

Japan blir först. Här ska Conique nu visas på mässa. Sydkorea och USA är andra aktuella länder. Marknader med höga personalkostnader och krävande klädhantering.

– På spa-anläggningar kan badrockar och badhanddukar levereras med Conique. Det som inte lämnas tillbaka kan automatisk gå direkt in på rumsräkningen, säger vd Andersson.

Kemtvättar i köpcentra är en annan möjlig kund. Då kan kläder hämtas och lämnas dygnet runt, obemannat.

Runt en miljon kostar en anläggning. Monteringen sker hos ACG Nyström i Borås med komponenter från underleverantörer. En del av monteringsarbetet sker också på plats hos kunden. Sinnrik mekanik kombinerat med avancerad mjukvara

Konkurrenter?

– Jo, det finns. Snabb tillgänglighet, att det beställda kommer snabbt, hör till våra fördelar. Och vi har merit som marknadsledare i Europa tillsammans med Berendsen, säger Pierre Andersson.

ACG Nyström

Boråsföretaget ACG Nyström har två divisioner. Teko och tvätteri.

På tekosidan försörjs textil- och konfektionsindustrin med maskiner och förnödenheter.

På tvätterisidan säljs industritvättmaskiner samt klädhanteringssystemet Unimat tillsammans med Berendsen. Det är Unimat som nu också utvecklats till Conique

ACG Nyström har 36 anställda, omsätter runt 70 miljoner, fördelat i stort 50-50 mellan de två delarna.

Etikettföretaget ACG Accent och Eskils tryckeri är systerbolag.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.