Annons
Nyheter

Volvo växlar dubbelt

Volvo introducerar nu en ny typ av automatväxellåda, Powershift, som ger en markant lägre bränsleförbrukning än en konventionell automatlåda.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008
Volvo introducerar nu en ny växellåda med dubbelkoppling.
Volvo introducerar nu en ny växellåda med dubbelkoppling.Foto: Volvo

Till en början erbjuds Powershift till modellerna C30, C70, S40 och V50 med tvåliters turbodieselmotor, men den kommer successivt att införas i hela modellprogrammet.

Växellådan har utvecklats tillsammans med tyska Getrag och är i princip identisk med VW-koncernens DSG-växellåda. I princip är det två sammanbyggda manuella växellådor, med dubbla våtlamellkopplingar, som arbetar oberoende av varandra.

Annons

Den ena kopplingen reglerar de udda växlarna, ettan, trean, femman plus backen, och den andra kopplingen reglerar de jämna växlarna, tvåan, fyran och sexan. De båda kopplingarna arbetar växelvis, den ena kopplar i medan den andra kopplar ur.

Det innebär att samtidigt som motorn ger full kraft och rörelse på ettans växel kan tvåan läggas i beredskapsläge. Och när tvåan har aktiverats förbereds trean, och så vidare. Därmed skapas ett kontinuerligt kraftflöde utan avbrott eller momentförluster. (TT Spektra)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons