Annons
Nyheter

Peugeot-Citroën satsar på bensin

Franska PSA (Peugeot-Citroën), som länge har varit världsledande på dieselmotorer för personbilar, satsar nu på en helt ny liten bensinmotor som om några år ska driva 25 procent av koncernens bilar.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2008
Peugeot 308 finns nu också som miljöbil.
Peugeot 308 finns nu också som miljöbil.Foto: Peugeot

Det handlar enligt Wards Automotive om en signifikant kursändring för PSA och orsaken är inte bara de stigande priserna på dieselbränsle. Dieselmotorerna är också dyra att tillverka och kommer med nya aviserade avgaskrav (Euro 6) att bli ännu dyrare. Dessutom finns det en större utvecklingspotential hos bensinmotorn.

Den nya motorn, som är trecylindrig och med en cylindervolym runt en liter, kommer enligt uppgift att dra mindre bränsle än en dieselmotor och släppa ut under 100 gram koldioxid per kilometer.

PSA kommer att driva det här motorprojektet på egen hand. Dagens dieselmotorer produceras i samarbete med Ford och de små bensinmotorer som erbjuds har utvecklats i samarbete med BMW. Bensinmotorerna i lilla Peugeot 107 och Citroën C1 kommer från Toyota. Går allt planenligt kommer PSA att ha den nya bensinmotorn på marknaden 2013. (TT Spektra)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons