Nyheter

Felaktig bild av unga män i trafiken

Unga män är överrepresenterade i olycksstatistiken, men enligt nya studier kör de flesta ungdomar varken aggressivt eller för fort.
Nyheter • Publicerad 8 december 2010
Mer än hälften av de utfrågade unga männen kör inte mot gult.
Mer än hälften av de utfrågade unga männen kör inte mot gult.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix
Nya studier pekar på att unga män, som är överrepresenterade i olycksstatistiken, sällan kör aggressivt eller för fort.
Nya studier pekar på att unga män, som är överrepresenterade i olycksstatistiken, sällan kör aggressivt eller för fort.Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

– Det är dags för en ny norm för de unga i trafiken, säger forskaren Birgitta Falk.

Att unga män är överrepresenterade i olycksstatistiken är välkänt. Det blir belyst under körkortsutbildningen, det skrivs om det i tidningar och det är ett prioriterat område i myndigheternas trafiksäkerhetsarbete.

Men tänk om problemet inte alls är unga män som grupp, utan bara en liten del av gruppen?

En norsk studie pekar på att det kan vara så. Norska polisen undersökte alla dödsolyckor som skett 2004-05, totalt 425 stycken. I de fall där någon under 20 år varit inblandad hade denne i nästan nio fall av tio kört mycket riskabelt. Och nästan fyra av tio fanns sedan tidigare i polisens register och hade begått andra brott.

Kör inte olagligt

Siffrorna förvånar inte Birgitta Falk, psykolog och lärare på Högskolan i Gävle. Hon har under flera år forskat och gjort studier på just unga män och deras attityder till bilkörning. Över 300 unga män har intervjuats och runt 700 har deltagit i studierna på olika sätt. Även om fokus legat på risktagande och hur normer kan styra ungdomars beteende hittade hon något överraskande i sina data - nämligen att de flesta unga män inte alls kör särskilt aggressivt eller olagligt.

– Jag upptäckte att det i intervjuerna uppstod två grupper. De som körde aggressivt kunde ofta skryta om det, medan de som inte gjorde det satt tysta och tittade ner i golvet. Så jag bestämde mig för att titta på de resultat vi hade från en annan synvinkel, berättar hon.

Felaktig bild

Bilden av unga män som risktagare i trafiken verkade alltså inte stämma, och när de själva svarade på hur de beter sig i trafiken växte en annan bild fram. Bara en av fem hade ofta kört mot gult ljus under den senaste månaden, och bara en av tio bröt ofta mot trafikreglerna för att komma fram fortare. 75 procent av de unga männen sade att de i princip aldrig bröt trafikreglerna. Ungefär lika många sade att de aldrig körde 70 på 50-väg.

– Min teori är att det finns en norm som säger att unga män kör för fort och tar risker, nästan att de ska göra det, men att den normen inte stämmer med verkligheten, säger Birgitta Falk.

Förändra normen

Något entydigt resultat går inte att se, men om normen är felaktig finns det en realistisk möjlighet att påverka de ungdomar som kör för fort bara för att de tror att alla andra gör det.

– Det finns goda exempel på att man kan förändra normer. Om den norm som råder inte stämmer med verkligheten går det att ersätta den med en ny som bygger på fakta. Man skulle antagligen inte kunna påverka det fåtal som medvetet bryter mot lagar, men många av dem som inte gör det, säger Birgitta Falk.

Thomas Arnroth/TT Spektra

thomas.arnroth@ttspektra.se

Så svarade de unga männen

Bryter du mot trafikregler för att komma fram fortare?

72 procent sällan eller aldrig

9 procent ofta eller ganska ofta

Har du ofta kört mot gult ljus de senaste fyra veckorna?

52 procent sällan eller aldrig

19 procent ofta eller ganska ofta.

Hur ofta har du under de senaste fyra veckorna kört i 70 km/h på 50-väg?

72 procent sällan eller aldrig

11 procent ofta eller ganska ofta

Källa: Doktorsavhandlingen Promoting traffic safety among young male drivers, Birgitta Falk.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.