En amerikanare som väcker ljuva minnen
Det var ett par år sedan. Ralph Murray körde förbi Lundins vävskedsfabrik i Dalsjöfors. Det klack till i honom. På parkeringen stod en mycket ovanlig bil – nämligen en Studebaker Golden Hawk – just sådana som Ralph Murray och hans far med samma namn sålde i sin bilfirma i Salt Lake City på 1950-talet.
Denna modell representerade då det allra bästa som amerikansk bilindustri kunde prestera.
Bilen, som är en av fem i landet av denna toppmodell, ägs av Studebakerentusiasten Jan Lundin, som efter stora ansträngningar lyckades köpa sitt exemplar under en resa i Kalifornien.
Ett lyft för firman
Kontakt etablerades och historien om Studebakern och 1950-talet växte fram vid köksbordet i Drared där Ralph Murray bor med sin svenska hustru Ann-Louise.
Nu tar de den i repris tillsammans med BT.
Vi förflyttar oss till Stilla havet och andra världskriget. Ralph Murray senior, vars mor för övrigt utvandrat från Örebro till USA, kämpade som infanterisoldat i Stilla havet i fyra år. Han överlevde och fortsatte efter kriget sin bilfirma i Salt Lake City.
– Fram till 1956 sålde han begagnade bilar men fick då chansen att bli auktoriserad återförsäljare för Studebaker-Packard, berättar Ralph Murray junior, som själv arbetade i företaget i fem år.
Långt före sin tid
Det blev ett lyft för firman som kunde investera i en stor modern bilanläggning. Murray Motor blev den firma som sålde flest Studebaker-Packard på den amerikanska västkusten.
– Studebaker låg i topp och var både när det gäller design och teknik långt före sin tid. Kvaliteten var överlägsen det mesta, säger Ralph Murray.
Han nämner särskilt en detalj, den så kallade ”Hillholdern”, en teknisk specialitet som gjorde start i backe till en barnlek.
– Det fanns en stolthet i fabriken, jobbarna hade högre status än andra bilarbetare och de tjänade mer pengar, säger Ralph Murray.
I oktober 1956 skulle Studebakers nya och finaste modell, Golden Hawk, introduceras. Reklam gjordes flera dagar i förväg, förväntningarna skruvades upp.
– The grand opening var en lördagskväll. Vi hade tagit hem femton exemplar av det stora dragplåstret Golden Hawk.
En av bilarna, guldfärgad med vita fenor, inhägnades med rep och belystes med spotlights. När skymningen kom var det fullt av bilar och folk. Teve och radio var där liksom flera av höjdarna från fabriken i South Bend. Borgmästaren, Ralph Murray senior och fabrikens vice direktör höll tal och det papper som täckte den specialpreparerade Hawken slets loss.
– Det var hänförande, jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det, säger Ralph Murray.
Sålde 50 på en vecka
Kunderna köade för att teckna sig för en Golden Hawk. Alla femton gick direkt. Efter en vecka hade firman sålt 50 stycken.
– Den kostade tre gånger så mycket som en folkvagn men gjorde succé, och jag är övertygad om att det skulle finnas plats för Studebaker på marknaden även idag, säger Ralph Murray.
Ralph Murray senior slog sig på andra märken som Borgward och Goliath men slutade som han började, med begagnade bilar.
Sedan kom japanerna.
– Min far erbjöds en agentur för Datsun som sedan skulle bli Nissan. Han tackade nej, han hade ju gett fyra hårda år av sitt liv mot japanerna under kriget. Med facit i handen var det naturligtvis oklokt. Han hade kunnat göra sig en stor förmögenhet, säger Ralph Murray.
Nu kommer vi till kopplingen med Sverige. Ralph Murray junior växte nämligen upp i en mormonfamilj och kom därför att sändas hit som missionär ett par år på 1950-talet. I Borås träffade han Ann-Louise och de bildade familj i Salt Lake City och bodde där till 1989 då de flyttade till Sverige. Nu är de pensionärer och bor i Drared mellan Målsryd och Dalsjöfors.
Källa till kunskap
En dag for de alltså förbi Lundins vävskedsfabrik?
Jan Lundin, som ägnat mycket tid och kraft åt sin fina Golden Hawk, fick oväntat en ny källa till kunskap att ösa ur. Alltid finns det någon detalj att diskutera med Ralph Murray som var med på den gamla goda tiden.
Samtalet i köket i Drared är livligt, broschyrer och foton täcker köksbordet.
– Kan du tänka dig, folk körde ända från Kalifornien för att serva sina bilar hos oss, säger Ralph Murray som inte utan vemod låter de gamla minnena strömma emot sig.
Studebaker År 1852 började bröderna Henry och Clem Studebaker att bygga hästvagnar i South Bend, Indiana. Vid 1800-talets slut var de USA:s största vagntillverkare.År 1902 kom Studebaker med en eldriven bil.År 1904 konstruerade företaget sin första bensindrivna bil.År 1954 gick Studebaker ihop med Packard.År 1963 flyttade tillverkningen från South Bend till Kanada.År 1966 upphörde fabriken.I Sverige finns en särskild Studebakerklubb som i maj i år är värd för en internationell Studebakerträff i Trollhättan.
Golden Hawk:
Fem olika Hawkmodeller fanns och den främsta var Golden Hawk som tillverkades under åren 1956 till 1958.
Data: V8-motor på 275 hästkrafter med kompressor, McCulloch supercharger.Acceleration 0–100 km/tim på 7,6 sekunder.Toppfart 225 km/tim.Totalt tillverkades 9.305 Golden Hawk.Systermodellen hette Packard Hawk och kom ut endast 1958.