Annons
Nyheter

Årets bilsalong i Genève visar spirande hopp om framtiden

Årets internationella bilsalong i Genève bjuder på över hundra premiärer och alla satsar på miljövänligare och bränslesnålare teknik.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2010
Det var ingen direkt rusning till Saabs monter på bilsalongen i Genève. Debatten om märkets framtid och de olika turerna kring försäljningen har inte nått särskilt långt utanför Sveriges gränser. Men nya Saab 9-5 dominerade förstås montern, som fortfarande var inrymd i GM:s "kvarter".
Det var ingen direkt rusning till Saabs monter på bilsalongen i Genève. Debatten om märkets framtid och de olika turerna kring försäljningen har inte nått särskilt långt utanför Sveriges gränser. Men nya Saab 9-5 dominerade förstås montern, som fortfarande var inrymd i GM:s "kvarter".Foto: Rolf Gildenlöw
Prislistan blev precis klar till avtäckningen av helt nya Volvo S60. Den billigaste kostar 270 000 och den dyraste 394 000 kronor. Ett komplett förarsupportsystem, som bland annat kan bromsa bilen automatiskt om en fotgängare kliver ut i gatan, kostar 18 000 kronor.
Prislistan blev precis klar till avtäckningen av helt nya Volvo S60. Den billigaste kostar 270 000 och den dyraste 394 000 kronor. Ett komplett förarsupportsystem, som bland annat kan bromsa bilen automatiskt om en fotgängare kliver ut i gatan, kostar 18 000 kronor.Foto: Rolf Gildenlöw

Aldrig tidigare har det avtäckts så många elbilar.

Medan fjolårets bilsalonger runt om i världen drabbades av flera kännbara avhopp i den finansiella krisens spår så märks det att den europeiska bilindustrin börjat återfå framtidstron. Den här gången är alla de stora tillverkarna är på plats i Palexpo i Genève.

Annons

250 utställare från 30 länder brer ut sig på 78 000 kvadratmeter och arrangörerna räknar med att närmare 700 000 besökare ska hinna besöka mässan innan dörrarna stängs den 14 mars.

Med sedan starten

Årets salong i Genève är den 80:e i ordningen men bara sex märken har varit med sen starten: Bentley, Citroën, Fiat, Lancia, Peugeot och Renault.

Ur svensk synvinkel är det förstås två bilar som lockar mest - helt nya Volvo S60 och helt nya Saab 9-5 - även om bilder på bilarna redan cirkulerat. Det gäller numera det mesta som visas på de internationella bilsalongerna, att tillverkarna inte vill riskera att drunkna i det stora utbudet utan själva "läcker" ut bilder och fakta redan innan de officiella premiärerna.

Framtidstro

I nästan alla montrar visas elbilar, hybridbilar eller bilar som kan köras på alternativa bränslen, samtidigt som allt fler tillverkare visar att det fortfarande går att göra de konventionella förbränningsmotorerna ännu snålare och ännu energieffektivare.

För bara en dryg månad sen, på bilsalongen i Detroit, rådde det nästan lite begravningsstämning inom bilindustrin. I Genève finns det inte ett spår av tvivel - nu våras det för bilen.

Rolf Gildenlöw/TT Spektra

rolf.gildenlow@ttspektra.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons