1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minska risken att dö i förtid

Forskningen har bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan har halverats på 20 år. Nu står dock samhället inför en ny utmaning – vår livsstil, skriver Kristina Sparreljung och Jan Nilsson.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vad kommer du att dö av? Frågan är svår och otäck, men kan besvaras – åtminstone statistiskt. Hjärt-Lungfonden har frågat 1 000 svenskar vad de är mest oroliga för att drabbas av. Hälften, 49 procent, svarar terrordåd, våldsbrott eller trafikolyckor – händelser som i fjol berövade 366 svenskar livet.

366 slocknade liv är 366 för många, och det är naturligt att dramatiska dödsfall väcker större uppmärksamhet och skapar större oro. Samtidigt riskerar människors rädslor att smitta av sig på medierapportering, politiska beslut och fördelningen av ekonomiska resurser, utan att vara baserade på fakta.

Det största hotet mot invånarna i Västra Götaland kommer nämligen varken från våld eller terror, utan från stroke, hjärtinfarkt och plötsligt hjärtstopp. Varje år avlider över 30 000 svenskar i hjärt-kärlsjukdom, varav drygt 5 400 enbart i Västra Götaland.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Forskningen har bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan har halverats på 20 år. Nu står dock samhället inför en ny utmaning – vår livsstil. Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats, samtidigt som svenska ungdomar i dag är mindre fysiskt aktiva än EU-snittet.

Även om utvecklingen är negativ så finns en positiv sida – den går att påverka. Forskning visar att invånarna i Västra Götaland själva kan öka möjligheten att få ett långt, friskt liv:

* Rör på dig. Fysiskt aktiva personer har så mycket som halverad risk för hjärt-kärlsjukdom. På senare år har man även kunnat konstatera att stillasittande i sig är en hälsofara. 30 minuters måttligt ansträngande rörelse varje dag har stora hälsovinster.

* Gör dig tobaksfri. Cigarrettrökning är den enskilt största riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom i Sverige, med 3 500 dödsfall varje år. Snus påverkar också kärlen negativt, och ny forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden tyder på att även e-cigaretter är skadliga.

* Byt matvanor. Forskning visar att den som byter vitt bröd, socker, kött och hårt matfett mot fullkornsbröd, grönsaker, fisk och oljor kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom med uppåt 50 procent.

Forskningen bidrar ständigt till ny kunskap om hur hjärt-kärlsjukdom kan förebyggas, behandlas och besegras. Tillsammans kan vi stoppa den största risken för att dö i förtid.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.