Annons
Nyheter

Valfriheten förändrar allt

Nya förutsättningar för samhällsplaneringen tvingar politikerna att hitta nya roller
Nyheter • Publicerad 1 september 2014
I dag ska frågan om Viareds sommarstad åter diskuteras i kommunstyrelsen i Borås. Vilket väg väljer politikerna för att kunna tillgodose husägarnas behov av valfrihet när det gäller att utforma sina liv i området? Foto Mikael Hermansson
I dag ska frågan om Viareds sommarstad åter diskuteras i kommunstyrelsen i Borås. Vilket väg väljer politikerna för att kunna tillgodose husägarnas behov av valfrihet när det gäller att utforma sina liv i området? Foto Mikael HermanssonFoto: 

Viareds sommarstad var länge rena landet, trots att området ligger bara några minuters resa från Stora torget. Men nu håller den folkhemska stugidyllen på att förvandlas till vad som bättre kan beskrivas som ett ordinärt villaområde.

Den största förändringskraften i området är de boende själva, men stadens pågående exploatering för företagande och handel av de västra delarna av Viared är också en faktor.

Annons

Tillåt mig därför att hylla partierna i kommunstyrelsen som på sitt förra möte tog timeout om Viareds sommarstad för att kunna sätta sig in i vad kommunalt vatten och avlopp innebär för husägarnas och områdets framtid.

Men det krävs att våra folkvalda tänker större tankar än så.

Den förändring som Viareds sommarstad genomgår är ett också uttryck för att valfrihet blivit allt viktigare för medborgarna.

Vi lever i valtider och i den politiska debatten snävas ofta valfriheten in till att handla om huruvida våra partier är för eller emot tillgång till alternativ till offentligt utförda tjänster som skola, vård och omsorg.

Men valfrihet handlar framför allt om det som är trots allt är större, om hur vi vill leva och bo och var vi själva drar gränsen mellan arbete och fritid. För denna valfrihet vill och kan människor ta ansvar.

Men i spegelbilden av alla dessa våra val som vi gör, blir också valfrihetsmotståndets svaghet synlig. Ju fler som gör sina livsval till det överordnat viktigaste, desto färre möjligheter får politiker och samhällsplanerare att lägga samhället tillrätta ovanifrån.

Ute i Viared märks denna samhällsförändring tydligt. Den lilla oisolerade stugan står sida vid sida med den stora och moderna villan. Hade det varit så att Viareds sommarstad hade varit ett k-märkt reservat där minsta förändring hade föregåtts av en rigorös prövning – som innanför Visby ringmur eller i Landala egna hemsområde i Göteborg – då hade det funnits en gemensam norm att luta sig mot. Men Viared är ett levande och öppet område där kommunen redan tillåtit förändringar.

Mycket talar för att kommunalt vatten och avlopp är av godo för alla. Miljöargumentet väger tungt och kommunstyrelsen kommer att luta sitt beslut mot VA-lagens paragrafer.

Men i och med att valfriheten numera tas för given så har också konfliktlinjerna i samhället förändrats. Kollektivet väger inte lika tungt längre.

Den folkvalde som förstår att rätt tolka det paradigmskifte som inträffat under de senaste 10-15 åren, inser att det politiska uppdraget numera går ut på att ge medborgarna stabila förutsättningar för att göra sina val.

Annons

Det är genom sådana som Viareds sommarstad har formats till vad det är idag:

En unik blandning av egna val.

En lyhörd och samhällstillvänd kommunstyrelse förstår att uppskatta denna maktförskjutning.

Egentligen har den inget val.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons