Annons
Nyheter

Ukraina slår ut allt annat

Detta var dagen då konservativa och kristdemokratiska partier inom EPP-gruppen i EU-parlamentet skulle välja sin kandidat till posten som nästa EU-kommissionär. Det var här i Dublin som den gemensamma valplattformen för EU-parlamentsvalet skulle fastställas. Men det mesta kom ändå att kretsa kring Ukraina.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2014
Tidigare oppositionsledaren Vitalij Klytjko dök upp på EPP:s kongress i Dublin. Läs mer på ledarbloggen, där Mikael Hermansson skriver om den förre boxarens förhoppningar om att bli Ukrainas näste president.
Tidigare oppositionsledaren Vitalij Klytjko dök upp på EPP:s kongress i Dublin. Läs mer på ledarbloggen, där Mikael Hermansson skriver om den förre boxarens förhoppningar om att bli Ukrainas näste president.Foto: Mikael Hermansson

Förvånad? Den allvarligaste politiska krisen i Europa sedan Jugoslavienkrigen i början av 1990-talet är knappast något som hade kunnat avhandlas mellan kulturinslaget och kaffet.

Normalt hade Ukraina inte ens stått på dagordningen, annat än som något avlägset tänkbart om frågan om EU:s fortsatta utvidgning kommit på tal. Då hade mer kunnat handla om EPP-gruppens vardagspolitiska alternativ i valet den 25 maj. Den tiden hade behövts, då spännvidden inom ”familjen” är stor och det finns lika många åsikter om var tyngdpunkten ska ligga som det finns medlemmar. Ta bara frågan om det verkligen ska vara EPP:s ambition att EU ska upprätta en övernationell åklagarmyndighet. De svenska Moderaterna tyckte inte om detta och la därför fram ett ändringsförslag som gick igenom.

Annons

Andra partier vill gå längre, rentav mycket längre när det gäller europeisk integrering. Här skiljer sig inte ”högerns” inre spänningar från ”vänsterns” i Europaparlamentet. Den viktigaste konfliktdimensionen i EU-politiken är inte för inte den som handlar om huruvida EU ska utvecklas mot en federation eller ej.

Men, handen på hjärtat, när allt kommer omkring så kommer den svenska, den tyska och den irländska valdebatten i första hand att handla om nationella motsättningar mellan partierna. I ett bestämt avseende är dock en europagemensam uppfattning nödvändig, nämligen när det gäller just Ukraina.

Valprogrammet som står på dagordningen här i Dublin, sträcker sig fram till nästa parlamentsval 2019. Det mesta talar för att nedfallet efter slaget om Självständighetstorget och den därpå följande Krimkrisen kommer att vara fortsatt höggradigt och farligt under hela mandatperioden, och då måste EU ha en stabil, välkomnade och stödjande hållning i förhållandet till de länder som nu är i farozonen.

Det mesta talar för att EPP-gruppen har en sådan politik och att man därför måste göra denna till en del även av de nationella valrörelserna. Parlamentets viktigaste politiska kraft måste helt enkelt våga tala för hela Europa i detta avseende.

Ekonomiskt stöd till det svårt drabbade Ukraina är en sak, det är alla överens om. Men minst lika viktigt är att ge demokratiskt stöd till morgondagens ukrainska regering och parlament, så att det också blir tydligt att frihet och välstånd är oförenligt med främlingsfientlighet och rasism.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons