Nu svänger det rejält om partiernas hösthumör
Först som sist: Allra sämst mår den 22-årige före detta sverigedemokratiske riksdagsledamoten William Petzäll från Borås. Han är tvångsomhändertagen för sitt missbruk av alkohol och narkotika.
Ett parti som knappast har hälsan och humöret är Kristdemokraterna. Det långvariga missnöjet med Göran Hägglund, och den latenta falangstriden mellan konservativa och ännu mer konservativa grupperingar, håller på att klyva partiet. KD riskerar att gå in i valrörelsen 2014 med en stukad valledning och en demoraliserad organisation, oavsett vem som vinner ledarkampen.
För Centerpartiet och Vänsterpartiet råder det rakt motsatta hösthumöret. Det var länge sedan dessa partier lät så positiva som nu. Valet av Annie Lööf blev en framgång, trots att hon är ett oprövat kort och att Centerns framtidsväg ännu inte är utstakad.
Idel muntra miner är också i V, där det mesta talar för att Jonas Sjöstedt tar över efter Lars Ohly. Ett namn som alla kanske inte direkt älskar men som det blir lätt att enas kring.
Folkpartiet? ”Det händer inte så mycket just nu”, som en centralt placerad partiveteran uttryckte det lite lakoniskt.
I de tre största partierna händer det desto mer just nu. Miljöpartiet har länge brottats med frågan om hur man ska få större väljargrupper att känna sig bekväma med tanken på att rösta grönt. I veckan tog man partikrisen till hjälp. ”Partierna lyckas inte ge utrymme för det engagemang människor bär på”, skrev tre ledande företrädare på DN debatt. Signalen är tydlig men förpliktigande. Genom att öppna valmanifestprocessen för alla – målet är att få in synpunkter från 250.000 svenskar – tar man också på sig ansvaret att inte bara lyssna utan också ta förslagen på allvar.
Moderaterna, däremot, är ett parti som lever gott på ansvarstagande, förvaltande och, just nu, på egen förträfflighet. Det stora blå partiet har drabbats av svårartad hybris.
Det är en sak att vilja vara den kraft som talar för allmänintresset, en helt annan att försöka skriva om sin egen plats i historien. Att framställa sig som rösträttens banerförare är väl magstarkt.
Socialdemokraterna, slutligen, genomlider en svår höstdepression. Det som började som en bidragsskandal visade sig i själva verket vara ett inbördeskrig. Men effekten av att partiledaren fick schavotterna i media för sin dåliga ordning och tveksamma moral, fungerade delvis konfliktlösande. Motsättningarna mellan falangerna består men Håkan Juholts ”Förlåt mig”-resa har utvecklats till en mobiliseringsmarsch. I hans spår följer kamplustan och engagemanget. De trogna sluter upp kring partiet, de mer missnöjda får vackert svälja förtreten. Det anas en vår, vars logik är enkel:
Vad väger tyngst med tanke på valet 2014? Opinionsförluster idag, eller taggade gräsrötter resten av mandatperioden?
Kristdemokraterna
Medlemmar 2010/11
22.382 (+62 sedan 2009)
Nationellt: Redan de återkommande låga resultaten i opinionsmätningarna har satt sina spår i KD:s självförtroende. Den falangstrid som rasat i partiet allt sedan de framgångsrika valen 1998 och 2002, har nu gått över i öppen splittring. Hur länge blir den konservativt kristna gruppen kvar, om Göran Hägglund fortsätter som partiledare?
Lokalt: Södra Älvsborg har tagit ställning för Mats Odell i ledarstriden med Hägglund.
Centerpartiet
Medlemmar 2010/11
49.322 (– 2.985 sedan 2009)
Nationellt: Partiet har genomfört ett partiledarbyte på ett sätt som imponerar. Genom sin öppna process fångade man inte bara medias intresse. Man kunde också visa upp en kontrast till Socialdemokraternas slutna och kuppartade ledarval. Ännu är Annie Lööf ett oprövat kort.
Lokalt: Cecilia Andersson fick sin plats i regionfullmäktige efter omvalet. Partiet kämpar hårt för att hålla medlemstalet uppe.
Folkpartiet
Medlemmar 2010/11
18.100 (+225 sedan 2009)
Nationellt: Partiet har i det närmaste stått still i opinionsmätningarna sen valet. Skol- och utbildningsfrågorna tycks inte kunna lyfta partiet på samma sätt som tidigare. Även i invandrings- och integrationsdebatten har partiet haft svårt att ta plats med sin politik. I den europeiska skuldkrisens spår är partiets EU-vänliga profil dock en liten tillgång.
Lokalt: Till sist har den dagen kommit då Folkpartiföreningarna i Borås kommun bestämt sig för att gå samman.
Moderaterna
Medlemmar 2010/11
59.981 (+4.665 sedan 2009)
Nationellt: Moderaterna står stadigt i debattens mitt. Övriga partier måste förhålla sig till det stora blå, som ”bara” har att stå för stabilitet och ansvarstagandet. Borg och Reinfeldt är de stora förtroendebärarna, men bakom de båda är det tunt.
Lokalt: I Borås brottas partiet med att få ordning i organisationen, och med det idépolitiska vakuum som uppstått efter tolv år vid makten. Nya krafter sökes som kan utmana S i valet 2014.
Vänsterpartiet
Medlemmar 2010/11
11.030 (+2.495 sedan 2009)
Nationellt: Efter att Socialdemokraternas långa kris gick över i Juholtaffären har V gått bättre i opinionsmätningarna. Men störst effekt har ändå ledarkampen haft. Det mesta talar för att Jonas Sjöstedt vinner en ”strid” som varit minst lika snäll som den som Centern hade.
Lokalt: Norrbyskolans nedläggning satte partiets ledande företrädare i negativt fokus. Ett övergående missnöje dock. Det senaste året har medlemsantalet vuxit även i Borås.
Miljöpartiet
Medlemmar 2010/11
15.544 (+4.909 sedan 2009)
Nationellt: Den stora vinnaren på det rödgröna samarbetet fortsätter att vara en vinnare även efter valet. Har blivit öppnare för möjligheten att samarbeta med regeringen i ett antal frågor. I kampen om väljarna utmanar man främst Socialdemokraterna. Språkrörsbytet har inte förändrat opinionsvinden. MP har hittat en bestående kärna av trogna väljare, som gör partiet till landets tredje största.
Lokalt: Låg aktivitet utanför de politiska församlingarna.
Socialdemokraterna
Medlemmar 2010/11
105.626 (+2.599 sedan 2009)
Nationellt: Partiet har inte förmått att ”uppgradera” organisationen sedan valförlusten 2006, och lider av kompetensbrist på alla nivåer. Svårast har man dock att leva och verka i opposition på nationell nivå. Det interna missnöjet lyfter gamla som nya konflikter till ytan, och därmed rakt in på bästa nyhetsplats.
Lokalt: Det interna missnöjet med att S gjorde upp med Vägvalet och MP har avtagit något. ”Juholtaffären” har haft viss mobiliserande effekt av kärnväljare.
Sverigedemokraterna
Medlemmar 2010/11
5.846 (+1.752 sedan 2009)
Nationellt: Inga politiska framgångar i riksdagen på egen hand. Har lyckats behålla sin andel av opinionen likafullt. Hårt internt tryck på riksdagsledamöterna att ”hålla stilen”. Petzäll-affären en svår motgång.
Lokalt: Inga politiska framgångar alls. Stora sprickor i partiet och i fullmäktigegruppen i Borås. Polisanmälningarna mellan ledande företrädare utgör vittnesmål om svårigheterna med att hålla samman ett parti som snabbt växer.