Nyheter

När Berlinmuren föll var Werner som mest populär

Förre partiledaren för Vänsterpartiet Kommunisterna, Lars Werner, är död. Han blev 77 år gammal. En storväxt man, en vänlig själ och en politiker som kände sina begränsningar, har gått ur tiden.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2013
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Det finns mycket gott att säga om ”Murar-Lasse”, som till skillnad från efterträdaren Lars Ohly aldrig behövde vara låtsaskompis med ”Nacka” Skoglund. Werner var en vänsterledare som inte behövde ljuga ihop sin folklighet, och som därför klarade av att sitta intill en högerpopulist som Ny Demokratis Ian Wachtmeister i direktsänd TV-underhållning utan att rodna.

Kanske är det ändå Werners popularitet utanför partiet som sticker ut allra mest. 1989 föll Berlinmuren och det genomruttna kommunistiska huset rasade samman. I den vevan utsågs den svenske kommunistledaren till Sveriges populäraste politiker!

Som statsvetaren Peter Esaiasson uttryckte det i en artikel från 1990 så stod Werners popularitet att finna i ”väljarnas accentuerade misstro gentemot det politiska etablissemanget”.

Det finns en samtidsläxa att lära här. Kanske är det så som vi ska betrakta Sverigedemokraternas relativa framgångar idag, som en missnöjesreaktion snarare än som ett tecken på ett pågående klimatskifte mot det mer inhumana och intoleranta?

Men trots allt ska vi nog ändå minnas Lars Werner för att han tog kampen mot kommunismen i sitt eget parti. Werner vann, och fyra år efter murens fall föll även det förhatliga ordet ur partinamnet.

Att kommunismen dock levde vidare i partiets inre, det ska andra krafter lastas för.

En längre artikel om Lars Werner finns att läsa på www.bt.se/blogg/ledarbloggen/

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.