Nyheter

Mikael Hermansson: "Rekordlågt men väntat för S"

Det är lågt. Det är riktigt lågt. Det är den lägsta notering som Socialdemokraterna fått i en partisympatimätning sedan SCB började mäta.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

Oj! Det var värst.

– Visst är 27,7 procent lågt för ett parti som i generationer legat kring 50-procentsstrecket. Men det var förr. Idag är Socialdemokraterna som vilket parti som helst, om än med en stolt historia. Och efter ett sådant år är det väl mer underligt att partiet inte hamnar lägre.

Vad beror detta rekordlåga resultat på?

– 50 procent Håkan Juholt, 25 procent på oklarheten om vad som är partiets dagsaktuella politik i ett stort antal viktiga frågor. De sista 25 procenten handlar om konsekvensen av samhällets förändring de senaste 10-15 åren; det finns inget som talar för att Socialdemokraterna kan förvänta sig en högre andel av partisympatierna.

Vad händer nu?

– Socialdemokrater på alla nivåer kommer att samlas kring partiet, sin ledare och för att skälla på omvärlden. Inte minst på media. Men allt fler kommer också att ställa allvarligt menade frågor om det fungerar att ha kvar Håkan Juholt som partiledare. Dessutom kommer allt fler inom partiet att kräva snabbare svar på vad som är socialdemokratisk politik än att man behöver vänta in ett antal utredningar som ska bestämma på vilken fot man ska stå.

Något annat som anmärkningsvärt i mätningen?

– Moderaterna tar många socialdemokratiska sympatier. Direktövergången är så hög som 1,2 procent. Men de flesta av dem som ”hoppat av” från Socialdemokraterna går till kolumnen för osäkra. De står i vänteläge – ska Håkan Juholt och partiet skärpa till sig, eller är det dags att mera permanent vandra vidare?

Kristdemokraterna?

– Utanför riksdagen om partisympatiundersökning också vore valresultat. Inte oväntat alls.

Sverigedemokraterna?

– Tar många socialdemokrater. Men har samtidigt tappat i jämförelse med förra årets mätning.

Mikael Hermansson, politisk kommentator
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.