Nyheter

Kullagret för det moderna Göteborg

Göran Johansson var inte någon ”go gubbe”.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2014
Foto: 

Han var en beslutsfattare av rang, men också omöjlig att ha att göra med om det föll honom in att sätta sig på tvären.

Fråga Göran Persson, som fick känna av Johanssons milt sagt koleriska sida vid ett flertal tillfällen – inte minst när det gällde försvarsnedskärningarna på västkusten.

Redan när Johansson avgick som kommunstyrelsens ordförande 2009, stod det klart att socialdemokratin i Göteborg skulle få svårt att klara sig utan honom. Idag har partiet tappat väljare som aldrig förr och nu, till råga på eländet, också förlorat den enda person som kunde engagera göteborgare med andra åsikter och uppfattningar än de som partiet stod för.

Han ville egentligen aldrig bli kallad för ”starke man” men fick finna sig i att uppfattas just så, som en göteborgare som var för stor för sin stad. Givetvis kunde han – ibland – uppvisa ett ledarskap som inte bara byggde på order och envälde, och det finns faktiskt sådana som kan vittna om att Göran Johansson kunde lyssna på andra. Men bilden av honom som den som bestämde i Göteborg kommer att leva kvar och sitta fastnaglad vid hans minne.

Han lyckades med en hel del. Titta på framväxten av det som numera kallas Norra Älvstranden, där Eriksberg, Götaverken och Lindholmen gjorde Sverige till ett världsnamn i skeppsbyggnad. I dag hörs varken nithammare eller varvsvisslor längre, den epoken är borta; värdet av det som produceras vid Hisingens södra strand är dock tusenfalt högre. Bostäderna blir fler och företag och kunskap växer i skuggan av det ”nya Chalmers” som växer fram.

Vad som är orsak och vad som är verkan är alltid svårt att reda ut. Men det Göteborg som gick in i varvskrisen på 70-talet, hankade sig fram på 80-talet och som bestämde sig för att anta nya utmaningar på 90-talet hade Göran Johansson som kullager. Även om det var andra krafter utanför politiken gjorde det verkliga jobbet, var det den före detta reparatören på SKF som fick hjulen att snurra lite lättare.

Göran Johansson var en typ, en korsning mellan ståplatsläktare och styrelserum, en ostindiefarare som trivdes bäst i Kortedala.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.