Annons
Nyheter

Farligt att fastna i principer

Kvinnan på bilden heter Ulrika Geeraedts.
Hon är vd för Ulricehamns kommuns näringslivsbolag Nuab. Hon är också ett problem. I alla fall för Socialdemokraterna i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 3 april 2014
Ulrika Geeraedts dubbla roller utmanar ? i onödan.
Ulrika Geeraedts dubbla roller utmanar ? i onödan.Foto: Therese Loberg

– Är det okej att en vd för ett kommunalt bolag ställer upp som kandidat för ett främlingsfientligt parti, undrade oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) i Ulricehamns Tidning den 18 mars.

Och en kall vind drog in från Åsunden, och med den kom frågan: Vilken koppling har Ulrika Geeraedts till främlingsfientliga partier? Är inte hon folkpartist?

Annons

Vi tar det ifrån början.

Naturligtvis har Ulrika Geeraedts inga som helst kopplingar till Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna eller andra mörka krafter i samhället. Däremot kandiderar hon till EU-parlamentet, för Folkpartiet, och även om hon står långt ner på valsedeln så är hon ett namn som väcker intresse även utanför kommungränsen. Och blir hon invald vill hon profilera sig i näringsfrågor, vilket ju är vad hon arbetar med till vardags.

Rätt kvinna på rätt plats, alltså.

Men Mattias Josefsson är rädd för att hon hamnat fel, att hon kan komma att sammanblanda sina roller. Nu kan man ju alltid avfärda Josefssons ”rädsla” med att han har en baktanke med att ifrågasätta hennes lämplighet som handlar om att Geeraedts har fel partifärg. Men samtidigt är det relevant att tala om rollfrågor utifrån en försiktighetsprincip: Klarar Ulrika Geeraedts verkligen av att hålla i sär arbetet som vd och engagemanget i Europapolitiken?

Visserligen finns det ”en direkt koppling mellan EU och näringslivsfrågor på ett lokalt plan”, som Josefsson säger till UT. Men på vilket sätt skulle det tala mot att hon kandiderar?

Här framträder konturerna av det verkliga problemet. Är det inte snarare själva fixeringen vid ett principtänkande som gör hennes dubbla roller till ett bekymmer, och som förvandlar något som egentligen är ganska så oproblematisk till ett dilemma?

På ett väldigt bestämt sätt finns det lärdomar för fler än Socialdemokraterna och oppositionsrådet Mattias Josefsson i det som statsvetaren Jan Turvall sa till UT i tisdags: ”Jag tycker att ni ska vara stolta som kommun om det finns en person som kan bevaka kommunala frågor i EU-parlamentet, och som känner till hur det är i de små kommunerna”.

Det är, milt sagt, ett helt annat sätt att se på situation.

Ulricehamns kommun lär ju knappast behöva policybeslut på kommunalrådsnivå för att inse det olämpliga och omöjliga i låta någon som kandiderar till fullmäktige för exempelvis Svenskarnas parti också vara chef för kommunens invandrarbyrå.

Om det torde Mattias Josefsson inte behöva ett principdokument för att övertyga Lars Holmin (M).

Annons

Och kan en kommunchef sitta ordförande i Ulricehamns sparbank – som Karl-Erik Claesson gör – kan naturligtvis en näringslivschef som Ulrika Geeraedts kandidera till EU-parlamentet för Folkpartiet.

Varför skulle ekonomiskt inflytande vara mindre problematiskt än politiskt inflytande i en kommun som Ulricehamn?

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons