Nyheter

En debatt som till stor del handlade om annat

Driftsform eller resurser, det var den underliggande frågan när fullmäktige debatterade äldreomsorgen. Men är den motsättningen verkligen relevant?
Nyheter • Publicerad 18 november 2011

Annelie Nordström, LO-facket Kommunals ordförande, uttalade sig igår till TT om äldreomsorgen i landet på ett sätt som sätter fullmäktigedebatten i ett annat ljus.

”Vi ser ju konsekvenserna av att pengarna har minskat. Det är lätt att kasta sig ut i en vild jakt på de privata företagen. Men det riktigt viktiga är fortfarande att det är kommunpolitikerna som är ansvariga för att alla äldre i alla kommuner får den omsorg och service de behöver.”

Nordströms ord nådde dock aldrig fram till fullmäktige i Borås. Debatten kom mer att handla om Caremaskandalen i Stockholm än om det faktum att äldreomsorgen i Borås nästa år har att hantera ett sparbeting på drygt en procent.

Kanske var det ändå kommunalrådet Lena Palméns (S) ord som bäst klingade an mot Kommunals ordförandes ord: ”Det människor vill ha är en trygg och bra omvårdnad. Det är precis det som det handlar om”.

I linje med Nordström och Palméns ord är det lätt att konstatera att debatten till största del handlade om något annat, och inte om det kommunala ansvaret för att åstadkomma denna trygga och bra vård idag – utifrån dagens driftsformer och i rådande budgetläge.

Det finns två partiblock i fullmäktige. Isabella Demserius' (SD) står ensamt i utkanten. Från talarstolen bidrog hon till debatten med att det var ett problem att äldre på stadens boenden inte kunde få en skinksmörgås på grund av muslimer bland äldrepersonalen.

Ett inlägg som förmodligen satte något sorts rekord. Under alla omständigheter placerar det henne i en klass för sig, och detta i en fullmäktigeförsamling som hört det mesta.

Mikael Hermansson, politisk kommentator
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.