Annons
Nyheter

Dags att göra rent hus

I veckan har BT på nyhetsplats berättat om hur Borås stads centrala IT-avdelning under flera års tid köpt varor och tjänster utan upphandling. – Jag känner att vi måste göra en ny djupdykning på det här området, var första revisorsgruppens ordförande Nils-Gunnar Blancs kommentar efteråt. Djupdykning räcker inte. Det är storstädning som behövs.
Nyheter • Publicerad 17 april 2014

Gång på gång har det visat sig att det finns något osunt inom Borås stad som får politiker och förvaltning att återkommande agera så att man hamnar i otakt med såväl lagens anda som bokstav.

Några exempel: Knappt hade det nya millenniet inletts förrän det statliga konkurrensrådet läste lusen av servicekontoret för dess verksamhet på den privata marknaden. Kravet var att denna måste upphöra eftersom det inte var fråga om en kommunal verksamhet i lagens mening. Ironiskt nog kom konkurrensrådets besked samtidigt som BT kunde avslöja att servicekontoret var entreprenör för att bygga hundkapplöpningsbanan Kråkringen söder om Borås. Anbudet som gjordes med skattebetalarnas pengar i ryggen, låg 40 procent lägre än alla andra.

Annons

2009 kunde BT berätta att servicekontoret köper maskintjänster för mångmiljonbelopp av ett fåtal utvalda entreprenörer utan upphandling. När tidningens reporter sedan kräver att få se underlagen har dessa ”försvunnit i flytten”.

2011 får flera kommunala bolag och förvaltningar skarp kritik i en intern revisionsrapport. Endast fyra av nio enheter följer kommunens egna regler och servicekontoret och Borås Lokaltrafik gör ”större avsteg från själva lagen”.

Gång på gång, som sagt.

Det finns fler exempel.

Vid det här laget är det svårt att bli förvånad. Men ändå lyckas företrädare för Borås stad nära nog alltid hamna under även de lägsta förväntningar när det gäller viljan och förmågan att såväl förklara som att ta konsekvenserna av alla uppdagade tillkortakommanden.

Som när it-chefen Claes Karlsson faktiskt avfärdar lagen och boråsarna när han kommenterar varför man lät bli att upphandla it-tjänster: ”? ibland får man titta till verksamhetens bästa och göra det som känns rätt just då även om man senare behöver rätta till saker som har blivit felaktiga”.

Verkligen? Vilka andra lagar fungerar på det sättet?

Eller som när kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) nöjer sig med att konstatera att ”det inte går att ha någon annan kommentar än att alla förvaltningar ska följa de lagar som finns”. En inställning som Marie Wickberg (M), vice ordförande i servicenämnden, likt ett eko återger i sin kommentar.

Någon som är förvånad?

Vad ska de annars säga om de inte tagit notis om det som inte minst BT avslöjat under de senaste 15 åren?

Annons

Att de inte brydde sig?

Att Kent Hedberg(S), ordförande i servicenämnden, väljer att distansera sig från ansvaret genom att säga att ”vi har litat på att våra tjänstemän gör rätt”, kan knappast ursäkta underlåtenhetssynden att vid det här laget inte ha gått till botten med sådant som redan har hanterats fel.

I gårdagens BT visade dock Hedberg och Wickberg upp något som utan vidare granskning hade kunnat passera som handlingskraft. Men tror någon på fullt allvar att flagrant felhantering av upphandlingsärenden under mer än 15 år är något som tjänstemän sysslat med i godan ro, om det inte funnits politiker som antingen sett mellan fingrarna med fusket eller som inte brytt sig?

Det går alltid att hitta undanflykter för att slippa konfronteras med vad som i grunden är ett demokratiskt problem. Men vad händer med boråsarnas förtroende för sina folkvalda om det som i bästa fall ”bara” är ett uttryck för en osund förvaltningskultur istället visar sig vara något mycket värre?

Som korruption.

Det är hög tid för vårstädning.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons