Annons
Nyheter

Bra lärare är inget man kan strejka fram

I dag blir det en extra kaka till kaffet i lärarrummet. Det finns ett fyraårigt avtal att fira.
Nyheter • Publicerad 27 september 2012

Och säkert smakar den riktigt bra efter det att de båda lärarfacken nu har tagit ett stort kliv på vägen till de 10.000 kronor mer i månaden som i avtalsrörelsen förts fram som priset för att lyfta en yrkeskår till nya höjder.

Klart är att lärare ska ha bra betalt, det är givet, men då ska också den svenska skolan få bra lärare för pengarna. Sådana går inte att strejka fram.

Annons

Därför var det bra att parterna kom överens, trots att avtalet tycks innebära att principen nu frångås om att den exporterande och konkurrensutsatta industrin ska vara löneledande. Normalt en farlig väg att gå, inte minst när det gäller lönesättning inom offentlig sektor.

De som inte tar en extra kaka idag är landets alla kommunpolitiker, som nu har att prioritera om i nästa års budget. Vad måste bort för att pengarna ska räcka till för att betala lärarlyftet?

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons