Annons
Nyheter

Borg bygger skyddsvall mot stormen

När finansminister Anders Borg säger ”var oroliga” till Sverige, tycks reaktionen bli att han och regeringens största parti får fler och fler sympatisörer. Inte att folk blir sura för att höstbudgeten saknar skattesänkningar och reformgodis.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2011

Frågan är vilken som var fredagens största överraskning. Att fyra partier hamnade utanför riksdagen i DN/Synovates opinonsmätning, eller att finansminister Anders Borg för andra gången under augusti skriver ner tillväxten med hänvisning till den ”skuldstorm” som sveper över världen?

Svaret är ganska givet. Mycket talar för att opinionsundersökningens uppseendeväckande resultat knappast ens överlever helgen. Fast det ligger i sakens natur att när det nu blåser upp till storm i världsekonomin – igen – så är det ganska naturligt att den sittande regeringen kan förväntas vinna sympatier.

Annons

Stabilitet och ansvar väger tungt. Och två nedskrivningar av tillväxten på två veckor, börsfall på 25 procent och nya banker på fallrepet kan säkert förklara en del.

När Anders Borg på Harpsund presenterade hur regeringen ser på statsfinanserna och reformutrymmet inför förhandlingarna om höstbudgeten, talade han visserligen väl om de övriga allianspartierna och deras hjärtefrågor och ambitioner. Men Sverige befinner sig i ett läge där Borg betonar behovet av kortsiktiga åtgärder för att motverka bland annat snabbt växande arbetslöshet. Hellre än att tala om hur man politisk ska stå samman för att tre små partier ska undgå att framställas som budgetförlorare.

Ingen skattesänkning för pensionärer. Ingen särskild lönehöjande lärarsatsning. Inget jobbskatteavdrag.

Istället ansvar och stabilitet. Skyddsvallar mot skuldstormen, som Borg uttryckte det. Hindra konjunkturavmattning, skruva upp arbetsmarknadspolitiken.

Alla hamnar i Borgs budgetskugga.

Under budgetdragningen varnade Borg för att nu satsa för hårt för att stimulera samhällsekonomin och därmed riskera att budgeten blir underfinansierad. Bilden blev närmast övertydlig. Udden var riktad mot några av landets ledande ekonomer och mot oppositionen. Detta är inte läget då det går att underfinansiera budgeten. I så fall måste den som vill ta i så det knakar också förklara vilka skatter som ska höjas och vilka delar av välfärden som måste skäras ner eller bort när det är dags att betala tillbaka pengarna redan om två, tre år.

Budskapet gick hem. Sent på fredagseftermiddagen meddelade Tommy Waidelich, Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson, att han delar Borgs uppfattning. Det lär knappast bli något budgetuppror mot de finanspolitiska ramverket nu.

Därför kan också denna prognos komma att revideras: Sveriges tillväxt väntas bli något över en procent 2012. Moderaternas tillväxt väsentligen större.

I alla fall om det där sambandet mellan dåliga tider och trygghetstörstande väljare håller i sig.

Mera politik

Som väntat visar det sig nu att stödet inom Centerpartiet är mycket stort för Annie Lööf. Med knappt en månad kvar till riksstämman ska det mycket till för att 28-åringen från Värnamo ska ta över ledarskapet efter Maud Olofsson.

Vänsterpartiet kopierar Centerpartiets upplägg, och skickar ut partiledarkandidaterna på en riksturné. Men frågan är om partiet verkligen lyckas fånga medias uppmärksamhet på samma sätt. Oavsett vilket är Jonas Sjöstedt än så länge favorit till att ta över efter Lars Ohly.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen utlyste igår val i Danmark till den 15 september. Brådskan kan förklaras med att Rasmussens Venstre tappar i opinionsmätningarna. Det rödgröna blocket väntas vinna en tydlig valseger.

S i Borås vill veta vad boråsarna tycker om klimat, internationell politik och kultur. Dessutom kommer EU-parlamentariken Olle Ludvigsson (S) till Borås och håller föredrag 7 oktober om globala möjligheter.

Mikael Hermansson, politisk kommentator
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons