Annons
Nyheter

Hermansson: "Knappast det slut som sköterskorna ville ha"

Nej. Några 1.700 kronor mer i månaden blev det nu inte.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2008
Fatma Aslan, sjuksköterska på lungkliniken i Västerås tycker att det nya avtalet är århundradets flopp.
Fatma Aslan, sjuksköterska på lungkliniken i Västerås tycker att det nya avtalet är århundradets flopp.Foto: scanpix

Istället blev det en tusenlapp mer första året och förhoppningar om att de sista slantarna ska rulla in i de lokala förhandlingar som nu ska ta vid.

Och den lägstalön som skrevs in i avtalet stannade på 21.100 kronor. Men den blir inte permanent.

Annons

Så slutar sköterskestrejken för den här gången.

Allt till priset, enligt arbetsgivarsidan, av att 13.300 operationer och 35.000 undersökningar ställts in.

Det är inte så svårt att förstå varför Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation var så nöjd när hon kommenterade konfliktslutet.

Dels upphörde konflikten efter hela sex veckor, dels blev den inte så särdeles mycket kostsammare än om Vårdförbundet antagit det ursprungliga budet. Alltså nära nog samma bud som Vårdförbundets ledning ville anta men som den inkallade kongressen avvisade.

Samma kongress som då sade nej, sade nu ja – även om så många som en fjärdedel av ledamöterna ville avvisa medlarnas hemställan.

Så detta kan knappast vara det slut som vare sig Vårdförbundets ledning eller dess medlemmar hoppats på.

Ett centralt inslag i konflikten har varit att Vårdförbundet verkat för påslag i kronor, inte i procent. Detta för att man en gång för alla skulle komma till rätta med vad man hävdat var en felaktig lönesättning.

Men i sina förklaringar till varför man antog ett bud som egentligen inte alls är konstruerat på det sätt man ville, anger man nu att ”Det centrala avtalet blir en grund för den värderingsförändring som behövs och som vi har så starkt stöd för.”

Frågan är om medlemmarna kommer att uppfatta konfliktresultatet på detta sätt? Inte minst med tanke på att dessa så tydligt deklarerat att man ville ha upp lönen nu, direkt, på ett bräde.

Och denna inställning kunde man ha med tanke på att det trots allt inte råder några större tvivel om att högskoleutbildade sjuksköterskor är värda en god löneutveckling.

Annons

Men med tanke på att vårdområdets kaka ska delas upp av så många avtalstecknande parter, lär det bli svårt att hävda i vilket avseende detta avtal skulle ge just Vårdförbundets sjuksköterskor ett försteg i förhandlingarna.

Utifrån den information om avtalet som gavs under onsdagskvällen går det inte att dra någon annan slutsats än att ”huggsexan” på vårdområdet kommer att bestå.

Visserligen har man fått en skrivning om att avtalet innebär att de centrala parterna har ett förstärkt ansvar ”att stödja det lokala arbetet” – men riktigt vad detta betyder i praktiken anges inte.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons