Annons
Nyheter

Hermansson: Kan politikerna böja kurvan?

I vilken utsträckning kan Borås fullmäktigepolitiker påverka konjunkturläget och dämpa effekten av arbetslösheten, om varselvågen leder till uppsägningar?
Nyheter • Publicerad 28 november 2008

Den frågan kom nära nog helt bort när fullmäktige manglade budget i dagarna två.

Insikten om att finanskris och lågkonjunktur också blir kännbara här, öppnade visserligen för en ny anda av samförstånd. Men kommer denna att få någon betydelse i praktiken?

Annons

Vad klarar man egentligen av att komma överens om, som också påverkar konjunkturen och arbetsmarknadsläget – och därmed i förlängningen också skatte-intäkterna?

Ty samförståndsandan, lagda förslag och fattade beslut motsäger delvis varandra.

Två exempel: Socialdemokraternas förslag om 33 miljoner till nya förskolor var en sådan möjlig långsiktig satsning – som röstades ner. Vänsterpartiets förslag om tio miljoner extra till allmännyttan ett annat – som också röstades ner.

Även om de specifika förslagen i sig kan diskuteras, så är det längs dessa vägar som staden kan agera krisdämpare. Dels för att ett byggjobb betyder att fyra-fem andra har anställning inom angränsande verksamheter, dels för att kommunens händer är bakbundna av prognoser om sjunkande skatteintäkter.

Det är alltså egentligen bara på investeringssidan som Borås stad kan göra något, vilket därmed utesluter att utöka antalet anställda även om arbetslösheten stiger. Dessutom måste åtgärderna prickas in vid rätt tillfälle; att dra igång stora infrastruktursatsningar där planarbete, samråd och överklagandeturer inte är avklarade lär missa målet rejält.

Erfarenheterna från lågkonjunkturerna under början av 80-talet och 90-talet visar däremot att underhåll, sanering och tillbyggnad i det kommunala fastighetsbeståndet fungerade bra som ”konjunkturutjämnare”. Då fick Borås stad för egen del mycket gjort för pengarna, och en stor del av den lokala byggbranschen kunde räddas kvar.

Idag är byggbranschen en väsentligen mindre aktör i stadens ekonomi än vad handel, service och logistik är. Kan Borås stad fungera konjunkturdämpande inom dessa sektorer?

Handelsanställdas väl och ve bygger på konsumtion. Ett centralt inslag i många europeiska stimulanspaket är skattesänkningar. Hur troligt är det att Borås fullmäktigepolitiker – samförstånd eller ej – vill sänka skatten för att den vägen få snurr på hjulen?

Milt sagt – inte troligt alls.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons