Nyheter

Sanning eller Konka

Nyheter • Publicerad 8 januari 2008

Pratade med min vän, Linus, som sedan många år är verksam i Asien och för närvarande i Tokyo, Japan. Sverige och Japan skiljer sig åt på många sätt och företagskulturen är en av skillnaderna. I Japan identifierar man sig först och främst genom sitt företag och därefter med sitt namn. Ericsson, Carl-Henrik Svanberg. Istället för, Carl-Henrik Svenberg, Ericsson.

En annan intressant skillnad är att man aldrig snackar skit om exempelvis chefen då man är på jobbet. Men då det drar ihop sig till fest, då smäller det. Då är man helt crazy, berättar för chefen vilken idiot han/hon är och ligger raklång över karaoke-borden. Dagen efter är allt glömt. Ingen låtsas om gårdagen, inget har hänt, allt är raderat. Här har vi väl en fantastisk skillnad, inte sant? I Sverige snackar vi skit om chefen på jobbet men på festen, då gör vi allt för att smörja hans/hennes nariga hud.

Är kontentan så att i Sverige är vi vårt riktiga jag då vi dricker, samtidigt som man i Japan är sitt riktiga jag då man är på jobbet?

Mattias Grönberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.