Nyheter

Framtiden genom Troed Troedsson

Nyheter • Publicerad 7 mars 2008

Var igår på en nätverksträff där "framtidsanalytikern" Troed Troedsson var föredragshållare. Han var mycket underhållande och levererade några teorier som inte alls synes orimliga. Han pratade om hur människan har gått från att värdera muskler till att värdera utbildning. Idag är dock inte utbildning någon direkt komparativ fördel och vad kommer vi då att värdera? Kommunikation och nätverk.

Han pratade också om hur tiden har sprungit ikapp oss och att det därför är svårt att begripa varför en polack idag är lika duktig byggare som en svensk. Eller varför en Lettisk Tandläkare gör ett lika bra jobb som en svensk tandläkare. Som vi alla vet så har aldrig rädslan för utmaningar eller konkurrens gett oss några segrar och där lyfte han fram ett annat exempel. En bostadsvärd i Göteborg fick indikationer om att de som bodde i hyreshuset kände sig otrygga. Han satte därför kodlås till tvättstugan, till förrådsutrymmen osv. Reaktionen lät inte vänta på sig; "Det är så mycket brottslingar omkring här så vi har tvingats till att sätta lås överallt", klagade en hyresgäst. Lite som Michael Moores, Bowling for Columbine . I Detroit så är man livrädd, varannan människa går beväpnad och man försåtsminerar ytterdörren. På andra sidan floden, en bro emellan, ligger Windsor, Kanada. Där lever man som i Länghem. Dvs. man går in i varandras kök och hämtar socker utan att egentligen påannonsera vare sig ankomst eller avfärd.

Mattias Grönberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.