Mat och dryck

Whisky och choklad – en vinnande kombination

Mat och dryck Artikeln publicerades

Jennie Elmerfors blev Årets konditor 2007 och första kvinna att erövra titeln.

Nästa månad är det dags att överlämna den. Som avslutning på sitt vinnarår bjuder hon på recept på en favoritkombination: whisky och choklad.

Hon är liten, pigg och nätt. Inte direkt sinnebilden av den glade bullrige bagaren. I stället är det en rar 31-åring från Västerås som är extremt petig av sig. Så petig att det ledde till att hon klådde alla sina konkurrenter i finalen till Årets konditor 2007. Under de 19 år tävlingen funnits hade den aldrig tidigare vunnits av en kvinna. Jennie vann på första försöket.

Den 10 oktober avgörs vem som blir hennes efterföljare. Det är med viss lättnad hon överger strålkastarljuset för en mer anonym tillvaro bland bunkarna på Gateaus centralbageri i Slakteriområdet i Stockholm.

–?Det har varit ett väldigt intensivt år med massor av uppdrag. Jag har inte riktigt hunnit med att ha ett vanligt liv också.

Allergi mot mjöldamm

Jennie har alltid tyckt att det var roligt att baka. Som liten blev det en faslig massa drömmar av den ätbara sorten, oftast i sällskap med mormor eller mamma. Nu har hon jobbat som konditor i 13 år och älskar fortfarande att baka. Efter att ha utvecklat allergi mot mjöldammet har hon fått hållas på konditoridelen av bageriet – vilket passar hennes dekorativa sinne och känsla för detaljer.

Med säker hand petar hon på små dyrbara flagor av bladguld för att ge mandelbiskvierna den där lilla extra känslan av flärd och lyx. Kakorna är självklart doppade i choklad – Jennies favoritingrediens alla kategorier.

En nyupptäckt kombination för Jennie är whisky och choklad, som hon snabbt lärt sig att gilla.

–?Förut tyckte jag faktiskt inte särskilt mycket om whisky. Men nu har jag upptäckt att det finns så stora skillnader. Vissa är väldigt lena och fina i smaken och passar perfekt till choklad. Det finns massor av kul kombinationer.

Finaste råvarorna

Efter att ha provat sig fram bland pytsar och buteljer har hon kommit fram till tre lyxiga dessertvarianter som passar såväl whiskyvänner som chokladfantaster. Jennie har utgått från tre olika årgångar av The Macallan Fine Oak, men rekommenderar annars en mjuk fatlagrad maltwhisky med fyllig eller fruktig smak till sina recept.

Hon lovar att alla recepten ska gå att laga hemma – om man har viss vana. Jennie har anpassat mängderna efter hushållsmått, men är liksom alla bagare en stor vän av hushållsvågen.

–?Alla borde ha en våg hemma. Det blir mycket mer exakt. Och så ska man alltid välja de finaste råvarorna, riktigt smör i stället för margarin, fin choklad i stället för blockchoklad. En bra grej är att ta fram och mäta upp alla ingredienserna innan man börjar.

Vågar du prova är det bara att kavla upp ärmarna och hålla tungan rätt i mun. Bladguld är så klart en helt frivillig investering. Det klassas nämligen som världens dyraste livsmedel. Värdigt en vinnare.