Annons
Nyheter

Vildsvin – en randig gris utan knorr

Först kommer en hel flock, de försvinner snabbt. Kvar blir en sugga och några näpna kultingar med karaktäristiska mörka ränder längs kroppen. De yngsta är sju–åtta månader.
Nyheter • Publicerad 3 november 2009
Foto: Tomas Karlsson
Suggan står för omvärldsbevakningen, så att de yngre djuren kan äta tryggt. Johan Tyrén, Jonas Nelson och Claes Berg upplever hon inte som något hot. De har just delat ut mat.
Suggan står för omvärldsbevakningen, så att de yngre djuren kan äta tryggt. Johan Tyrén, Jonas Nelson och Claes Berg upplever hon inte som något hot. De har just delat ut mat.Foto: Tomas Karlsson

Vi befinner oss i ett stor hägn i Sjuhärad. Just den här dagen är djuren lite skygga. Det har nyligen varit jakt och den stora flocken, som har lärt sig att skogsförvaltarens bil betyder matutdelning, tvekar lite.

Annars kan trängseln vara stor och de minsta kultingarna kan ses springa efter bilen som om de vore präglade på den och inte på sin egen mamma.

Annons

– Vildsvin är smarta djur, säger förvaltaren Claes Berg. Ofta skickar gruppen fram en liten gris, när det kommer mat. Om det inte smäller då, kommer hela flocken fram och äter.

Nattdjur i det vilda

Det finns alla skäl i världen att respektera vildsvinens styrka. Riktigt farligt kan det bli om man träffar på dem ute i naturen. I helt vilt tillstånd är de nattdjur som sover på dagen. Den uppmärksamme kan se spår av dem i form av legor, relativt stora, runda nedtrampade områden på ängar eller åkrar. Vill det sig illa kommer man på en lega med djur som vaknar.

Håll koll på svansen

Vildsvin har till skillnad från vanliga grisar inte knorr på svansen. Svansen är rak och det händer att de viftar på den lite grand när de söker mat. När svansen står rakt upp som en antenn ska man ta sig i akt, då har vildsvinetblivit stört och går till anfall.

Fram till 1600-talet, då vildsvinen utrotades i Sverige, fanns de i skogarna. Under slutet av 1900-talet skedde rymningar från olika hägn i landet och idag beräknas det finnas cirka 100.000 ”vilda” vildsvin i skogarna med en nordlig gräns i höjd med Dalarna. Trafikolyckor med vildsvin inblandade har ökat kraftig under senare år, precis som klagomål på förstörda grödor.

Regeringen har uppmärksammat problemen med den växande vildsvinsstammen. Från den 1 februari 2009 blev det tillåtet med belysning vid utfodringsplatser som ger möjlighet till bättre och säkrare jakt.

Fakta Naturvårdsverket

Vildsvin

* Vildsvinet kan bli 185 cm långt, med en mankhöjd av upp till 100 cm, men är vanligen betydligt mindre.

* Pälsen är raggig och gråsvart–svartbrun. Huvudet är stort och halsen mycket grov.

* Suggorna lever i små grupper med kultingarna. Galtarna lever ensamma.

* Vildsvin är allätare med frukter av ek, bok och hassel samt rötter, grönsaker och rotfrukter på menyn. Det äter även animalisk föda, och kadaver.

* I sökandet efter föda kan vildsvinen gå flera kilometer på en natt.

Fakta: NE

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons