Nyheter

Så ska en frestande restaurang se ut!

Vinci
Sandwallsplats
Prisnivå: Förrätt 65-125 kr, varmrätt 135-245 kr, dessert 35-95 kr.
Nyheter • Publicerad 21 november 2011
Hemlagad tiramisu med sug.
Hemlagad tiramisu med sug.Foto: 
Bakom den tråkiga fasaden döljer sig en härlig nästan dekadent restaurang.
Bakom den tråkiga fasaden döljer sig en härlig nästan dekadent restaurang.Foto: 

Utifrån ser Restaurant Vinci inte mycket ut för världen. Krogen ligger bra på Sandwallsplats men entrén lovar inte särskilt mycket. Man får faktiskt övertala sig själv att det är mödan värt att öppna dörren. Och väl inne, ojojoj vilken härlig klassisk krogmiljö, här kan man sitta länge och njuta av både mat och inredningsdetaljer.

Menyn är inte så omfattande men med väl valda rätter. Lättgravad pilgrimsmussla med jordärtskockskräm, äppelgelé och pancettakrisp (lufttorkat sidfläsk) för 119 kr var oerhört god med en kräm som man skulle ha varit stolt att få bjuda på.

Chevrétoast på rågbröd med tomatmarmelad, valnötter och honung är kanske inte så originellt men så gott. En generös skiva getost för 95 kr som satte ribban högt för varmrätten.

Pasta La Giostra med salami, prosciutto, basilika, tomat, chili och mozzarella klarade höjden med glans. Smakrik salami, suverän skinka och kryddat med känsla var ett fynd för 145 kr.

Lammytterfilen för 235 kr bestod av tre perfekt stekta köttbitar med rödvinssås, en liten pyramid av tärnad rotselleri och betor krönt med två lammkorvar med grovt malt kött och kryddor, bl.a. koriander. Till detta en god, om än aningen för salt, tryffelrisotto.

Lite populistiskt kanske att välja chokladfondant till efterrätt, den serveras ju i nästan varje Halv åtte hos mig med varierande framgång. Här höll det yttre ihop och det inre var precis så krämigt man kan önska. Fondanten hade sällskap av ett litet kokt päron, inte så gott, samt kanderade valnötter och grädde. Mums för 95 kr.

En restaurant med italienska specialiteter ska kunna överraska även med en sådan banalitet som tiramisu och nog kunde Vinci göra den klassiska desserten rättvisa. Söta savoiardikex, mascarpone, kaffe och amaretto i mäktig blandning för 79 kr och på toppen några friska bär. Bravo.

Husets vita vin kommer från Apulien, på den italienska klacken, det röda kommer från Sicilien. Båda kostar 64 kr per glas. Lägger man till en slant får man ett glas Farnese Collini Teramane,en Montepulciano Abruzzi för 78 kr eller en vit Soave Classico för samma pris.

Veni, vidi vinci för den krogen.

Krogtestaren

Meny 4

Miljö 5

Mat 4

Service 4

Prisvärt 4

21 av 25 möjliga

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.