Nyheter

Så blir grillens köttbit en hel måltid

Dagens beslut: vad ska vi lägga på grillen? Längre än så vill vi inte gärna behöva tänka under semestern. Men det krävs trots allt något kul vid sidan om också. I dag serveras grilltillbehör med twist.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Pigg pepparrotspotatis passar fint till grillmaten.
Pigg pepparrotspotatis passar fint till grillmaten.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Tillbehören är halva grejen när man grillar. Helst ska det vara färsklök i BBQ-såsen.
Tillbehören är halva grejen när man grillar. Helst ska det vara färsklök i BBQ-såsen.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Svenskar är och förblir ett grillande släkte. Nio av tio grillar under sommaren. Och vi må vara hur jämlika och pappalediga som helst jämfört med resten av världen, men så fort grillen åker fram rusar vi 30 år tillbaka i tiden igen. Männen basar sorgligt nog för grillen i två av tre svenska familjer.

Men i de flesta fall är det kvinnan som står för det viktigaste – vad som serveras till. En fin flintastek i all ära, men nog står den sig ganska slätstruken på egen hand. En schysst sås, en fräsch sallad eller en mumsig potatisrätt uppgraderar köttbiten till att bli en hel måltid.

Ensam är inte stark

Ingen schlagerstjärna utan doakör, ingen Zlatan utan Inter, ingen kärlek utan kyssar. En ensam köttbit räcker inte så långt som man kan tro.

För den sakens skull behöver man ju nödvändigtvis inte ställa sig och svischa ihop suffléer och aladåber för att den stackars köttbiten ska få lite understöd. Det går så bra med betydligt enklare tillbehör.

Fantasi, råvarutillgång och lite konsistenstänkande är bra byggstenar att starta ifrån. Har du lyxen att ha sommarboende i närheten av en gårdsbutik är det bara att anpassa sig efter det dagliga utbudet. Utmaningen blir att variera grönsakerna med små enkla medel, anpassade för latmanskök och lantligt utbud.

Serverar du rödbetor med feta ena dagen, kan du ugnsbaka dem med vitlökssmör nästa. Tredje dagen kan de hyvlas tunt och serveras nästintill råa med en pigg örtvinägrett.

Potatisen tål också att kläs om när de första pyttepotatisarna förvuxit sig och vi längtar efter variation. Allt är möjligt, så länge potatisen är bra.

Smaskiga såser

Såsen vill man heller inte gärna köra på repeat. Tsatsiki passar till allt, men kanske inte varje dag hela sommaren. Variera med den här suveräna barbecuesåsen här intill - min stående sommarklassiker som får gäster att tala i tungor och överväga att sälja sina barn och gamla mammor mot receptet.

Allt som återstår är själva grillandet. Låt 2008 bli sommaren då tjejerna tar över grillen. Det är killarnas tur att stå för tillbehören.

Mia Gahne, TT Spektra
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.