Recept
Italienska vitlöksbullar
20 stycken, 2 timmar
Vitlöken blir mild när den kokas. Här sätter den smak på bullarna.
8 vitlöksklyftor
3 1/2 dl mjölk
25 g jäst
450 g vetemjöl special
1 tsk salt
1 1/2 msk färsk rosmarin (eller 1 1/2 tsk torkad) + lite extra
2 msk olivolja
1 ägg
vatten
flingsalt
* Skala vitlöksklyftorna och koka dem hela i mjölken på svag värme i 20 minuter eller tills de är helt mjuka. Låt svalna till fingervärme och mosa vitlökarna med gaffel i mjölken (eller kör i mixer).
* Smula jästen i en bunke och rör ut i vitlöksmjölken tills jästen löst sig.
* Blanda mjöl, salt och finhackad rosmarin. Blanda noga med degvätskan, tillsätt olja och ägg. Arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
* Dela degen i två delar och rulla till längder. Dela varje längd i tio delar och rulla till bullar. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter.
* Pensla med vatten och strö över lite extra rosmarin och flingsalt. Grädda i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
* Servera till soppa eller skaldjur.
Bakad vitlök 45 minuter
Serveras som tillbehör till kött. Ju färskare vitlök man kan hitta desto mildare och nötigare smak.
1 hel vitlök av god kvalitet per person
1 pkt grovt salt
olivolja
eventuellt lite vitt vin
färsk timjan eller rosmarin
* Skär av topparna på vitlökarna så att man ser alla klyftor. Täck botten av en ugnsfast form med grovt salt och placera vitlökarna så de står stadigt i saltet.
* Droppa över lite olivolja och eventuellt några droppar vitt vin på varje lök. Salta försiktigt och sprid ut färska kryddörter över.
* Baka i ugnen i 200 grader i cirka 20–40 minuter, beroende på storleken. När det vita i klyftorna börjar resa sig är vitlökarna klara. Servera som tillbehör till kötträtter.
Ulfs vitlöksklyckling
4 personer, 45 minuter
Ett recept som cirkulerat i bekantskapskretsen och transformerats under åren. Chockerande gott. Leta efter fin vitlök i affären.
1 stor färsk kyckling (gärna Bosarp eller majs-kyckling)
25 vitlöksklyftor
olivolja
smör
salt
nymalen svartpeppar
2 dl rödvinsvinäger
1 broccolihuvud
1 knippa bladpersilja
* Stycka kycklingen i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna genom att krossa dem lätt med ett knivblad så att de blir lite mosade. Bulta dem gärna lite extra.
* Hetta upp olja och smör i en stor stekgryta, bryn kycklingdelarna runt om så att de får färg, några i taget. Häll i vitlöksklyftorna mot slutet, sänk värmen, salta och peppra.
* Slå på vinäger och låt puttra under lock i cirka 25 minuter.
* Skär broccolin i buketter och häll i när det återstår 5 minuter. Hacka persilja och strö över.
* Servera till pressad potatis eller ris som suger upp såsen. Vitlöksklyftorna blir alldeles mjälla och smakar underbart gott.
Att dricka till:
Bakad vitlök och en köttbit: Penfolds Thomas Hyland Shiraz (nr 6301), 109 kronor.
Vitlökskyckling: Wisby Weisse (nr 1564), 20:60 kronor.
Alkoholfritt: Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (nr 1922), 12:40 kronor.