Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 6 mars 2008
Den tjocka yoghurten är mättande och suveränt god till frukost. Här med müsli, bär och apelsinjuice.
Den tjocka yoghurten är mättande och suveränt god till frukost. Här med müsli, bär och apelsinjuice.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Baka en härlig kaneldoftande kaka och dekorera med yoghurt och valnötter.
Baka en härlig kaneldoftande kaka och dekorera med yoghurt och valnötter.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Yoghurtfrukost med müsli, apelsin och hallon

2 portioner, 5 minuter

Suverän frukost som känns nyttig och lyxig på samma gång.

3 dl grekisk eller turkisk yoghurt

1 dl favoritmüsli, gärna med nötter

1/2 dl koncentrerad apelsinjuice

1–2 dl halvtinade hallon

Lägg lite müsli i botten på två glas. Häll på lite yoghurt, apelsinjuice och några hallon. Fortsätt varva tills glasen blir fulla. Avsluta med yoghurt, hallon och lite müsli.

Yoghurtmarinerad tandoorikyckling

4–6 pers, 60 minuter plus marinering över natten.

Populärt i alla åldrar. Yoghurt och citron ger en härlig syra.

4 dl naturell yoghurt, gärna grekisk eller turkisk, men vanlig går bra

1 hel färsk kyckling, ca drygt 1 kg

1 tsk salt

1 citron

1/2 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 1/2 cm färsk ingefära

1/2–1 röd chili

2 tsk garam masala (indisk krydda, finns i kryddhyllan)

3 tsk gul karamellfärg

1 tsk röd karamellfärg

* Lossa skinnet från kycklingen och stycka den i mindre bitar. Skär djupa snitt i köttet och strö över salt och pressad citronsaft. Gnid in blandningen ordentligt. Låt stå i 20 minuter.

* Blanda yoghurt, lök, vitlök, ingefära, chili och garam masala och mixa till en smet.

* Blanda karamellfärgerna med varandra. Pensla kycklingbitarna med färgen och lägg dem i yoghurtmarinaden. Blanda ordentligt och se till att marinaden kommer åt överallt. Täck med plast och låt stå i kylen över natten eller i minst sex timmar.

* Värm ugnen till 275 grader. Lyft upp kycklingbitarna ur marinaden, lägg dem på ett stort ugnssäkert fat. Stek i ugnen 20–25 minuter. Garnera med citronklyftor och servera rykande varmt med basmatiris och grönsallad med yoghurtdressing med mynta.

Yoghurtkaka med kanel, apelsin och valnötter

6–8 portioner, 90 minuter

En synnerligen snygg, annorlunda och välsmakande kaka.

3 dl grekisk eller turkisk yoghurt

125 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk bikarbonat

1/2–1 msk malen kanel

2 bananer

1 apelsin

100 g hackad mandel

cirka 3 msk sesamfrön

70 g valnötter

flytande honung

* Vispa smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget. Vispa till en jämn smet, vispa sedan i en deciliter yoghurt.

* Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och rör ner i äggsmeten. Mosa bananerna med gaffel och blanda i sme-ten.

* Tvätta apelsinen, riv ner skalet och pressa i cirka två matskedar saft. Tillsätt hackad mandel och blanda alltsammans till en kompakt och fast smet.

* Häll upp i en smord kakform som bröats med sesamfrön.

* Grädda i 175 grader i cirka 1 timme och 10 minuter eller tills kakan fått fin färg. Låt svalna.

* Stjälp upp kakan på ett fint fat. Bred ut resten av yoghurten ovanpå och dekorera med valnötter. Ringla över honung och servera.

Att dricka till:

Till frukosten: Yogi-te eller grönt te

Till kycklingen: Cobra (nr 1623), 13:30 för 33 cl.

Till kakan: Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741), 65 kronor för 37,5 cl.

Alkoholfritt: Lassi (yoghurtdryck)

Veckans godingar

1) Kantarell och västerbottenpaj med löjrom (förrätt) – kan bara inte gå fel med sådana ingredienser.

2) Salsiccia (korv) – underskattad goding. Köp the real deal i en delikatessbutik.

3) Grappa (sprit) – en digestivo värd att upptäcka. Sluta tjata om fotogen och hitta en god sort i stället! Poli är ett bra märke.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.