Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 27 mars 2008
Blåbärsscones med citronsmak passar fint till testunden.
Blåbärsscones med citronsmak passar fint till testunden.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Frukt, frön och nötter ger smak och stuns åt brödet, samtidigt som det blir extra nyttigt. Passar även till ostbrickan.
Frukt, frön och nötter ger smak och stuns åt brödet, samtidigt som det blir extra nyttigt. Passar även till ostbrickan.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Dinkelscones med blåbär och citron

4 stycken, 30 minuter

Torkade blåbär smakar väldigt mycket och är dessutom nyttigt (säljs bland annat genom Biofoods). Men de kan också ersättas med andra torkade bär eller hackad torkad frukt.

150 g (2 1/2 dl) dinkelsikt

150 g (2 1/2 dl) ekologiskt vetemjöl

1 tsk socker

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

125 g smör

100 g torkade blåbär (eller andra torkade bär eller frukt)

skalet av 1 citron

1 1/2 dl standardmjölk eller filmjölk

* Blanda dinkelsikt, vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Hacka smöret i kuber och fördela med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt blåbär. Tvätta citronen och riv ner skalet. Häll i mjölk eller filmjölk och arbeta snabbt ihop degen. Det är viktigt att inte knåda för länge, knåda bara lite lätt och forma till en rund kaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skär i fyra halvor som fortfarande hänger ihop i botten.

* Grädda i 175 grader i 20 minuter eller tills kakan fått en fin gyllene färg. Bryt försiktigt isär kakan till fyra scones.

* Servera varma med ost och sylt.

Bröd med frukt, frön och nötter

2 bröd, 2 1/2 timme

Gula russin är en favorit, saftiga och inte lika söta som vanliga. Men här kan man i princip hälla i vad man hittar och gillar.

25 g jäst

cirka 4 dl kallt vatten

375 g (ca 6 1/4 dl) ekologiskt vetemjöl

190 g (ca 3 1/2 dl) rågsikt

1 tsk brödsirap

2 tsk salt

100 g hela hasselnötter

1/2 dl pumpakärnor

1 dl torkade aprikoser

1/2 dl russin, gärna gula

* Lös upp jästen i vattnet. Blanda degvätskan, vetemjöl, rågsikt, sirap och salt i en degblandare eller stor bunke. Blanda först långsamt och sedan snabbt. Knåda i minst 15 minuter om du knådar för hand, i maskin räcker det med ungefär 6–7 minuter. Det kan behövas lite extra mjöl.

* Rosta hasselnötter och pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta. Strimla aprikoserna. Blanda ner nötter, pumpakärnor (spara lite), aprikoser och russin i degen. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

* Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Vik degen några gånger och forma till två limpor och rulla i lite rågsikt. Lägg limporna i två smorda avlånga bakformar. Strö några pumpakärnor över. Täck med bakduk och låt jäsa i en timme.

* Ställ in i ugnen i 250 grader, gärna tillsammans med en skål vatten för att få bättre yta.

* Sänk till 225 grader efter några minuter. Grädda sedan i cirka 30 minuter. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.

* Servera gärna med en stark ost eller till ostbrickan.

Vridna baguetter med färska örter

4 bröd, 2 timmar

Färska örter är en fröjd i alla sammanhang. Varför inte stoppa dem i brödet?

25 g jäst

6 dl fingerljummet vatten

1/2 dl olivolja

2 tsk salt

1–1 1/2 dl finhackade blandade färska örter, t ex rosmarin, basilika, timjan, mejram

13–14 dl vetemjöl special

* Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten av vatten, olivolja och salt.

* Hacka örterna fint och packa hårt när du mäter upp mängden. Snåla inte! Blanda ner örterna i degspadet.

* Tillsätt vetemjölet lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda i minst tio minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

* Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma till fyra längder och vrid dem. De ska inte knådas. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och snitta med vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en skål vatten.

* Pensla med lite ljummet vatten. Strö gärna lite extra örter över eller tryck ner en hel rosmarinkvist.

* Grädda i åtta minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i cirka 20 minuter eller tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem i botten.

* Låt svalna på galler. Servera gärna till soppa.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.