Annons
Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Vit sparris växer under jord. Den smakar ypperligt med rimmad lax och forellrom.
Vit sparris växer under jord. Den smakar ypperligt med rimmad lax och forellrom.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Vårsallad med sparris, pancetta, rostad rödlök och pecorino

4 portioner, 1 timma

Annons

2 knippen grön sparris

3 rödlökar

1 msk socker

flingsalt

svartpeppar

olivolja

1 msk balsamvinäger

8 skivor pancetta

100 g pecorino, hyvlad

* Skala och skiva rödlöken. Sprid ut i långpanna, strö över socker, flingsalt och peppar. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Kör in i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Ta ut och svalna lite.

Annons

* Stek under tiden pancettaskivorna i stekpanna tills de blir krispiga.

* Bryt av sparrisstänglarna där de går av naturligt. Stek i lite olivolja och flingsalt i cirka fem minuter eller tills de blir lagom knapriga (provsmaka).

* Varva sparris, pancetta och rostad rödlök med hyvlad pecorino. Peppra och servera med en bit gott bröd.

Vinsvängd vit sparris med rimmad lax och forellrom

4 portioner (förrätt), 25 minuter

Underbar liten förrätt med mycket vårkänsla.

1 bunt vit sparris (2 om de är smala)

salt

socker

1 schalottenlök

Annons

2 msk strimlad gräslök

2 msk smör

1 dl vitt vin

2 hackade vitlöksklyftor

4 skivor rimmad (eller rökt) lax

50 g forellrom

1 citron

* Skär av det nedersta på sparrisstänglarna. Skala och sjud dem i cirka fem minuter i lättsaltat vatten med lite socker i. Låt rinna av och ställ åt sidan.

* Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med strimlad gräslök.

* Smält smör, tillsätt vin och koka ihop några minuter. Häll i sparrisen och hälften av lökblandningen, skaka runt och låt allt bli varmt.

Annons

* Fördela laxen på fyra assietter. Placera sparrisen ovanpå. Toppa med forellrom och resten av lökblandningen. Pressa över citronsaft och strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Sparris med nötdressing och parmesan

4 portioner, 20 minuter

Sparris och nötter är en ”match made in heaven”.

1 knippe grön sparris

1 bunt vit sparris

salt

socker

1 dl blandade nötter, t ex hasselnötter, pistaschnötter, pinjenötter

1 dl olivolja

Annons

3 msk citronsaft + rivet skal

flingsalt

nymalen svartpeppar

färskriven parmesan

* Bryt av den gröna sparrisen där stjälkarna går av naturligt. Skär bort bottenändarna på den vita och skala. Koka den vita sparrisen i saltat vatten med lite socker i, efter fyra minuter lägg i den gröna. Låt koka ytterligare tre minuter. Ta upp och låt rinna av.

* Rosta nötblandningen i torr stekpanna tills nötterna får lite färg och börjar dofta gott. Grovhacka nötterna och blanda med olivolja, citronsaft, rivet citronskal, flingsalt och peppar.

* Lägg upp sparrisen på ett fint fat. Häll över nötdressingen. Strö över rikligt med färskriven parmesan. Servera ljummet som förrätt, på buffén eller som tillbehör till kött eller fisk.

Att dricka till:

Bra sparrisviner: Gobelsburger Riesling (nr 4376), 91 kronor och Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese trocken (nr 5969), 93 kronor

Alkoholfritt: Stowford Press (nr 1989), 9:90 kronor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons