Recept
Marängsviss med hallon, lime och lakrits
4 portioner, 30 min
Spännande smaker som piggar upp de söta marängerna.
cirka 20 maränger
0,5 l hallonsorbet
0,5 l vaniljglass
Lakritssås:
2 ,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 Kick, laktritsgodis
1 nypa salt
Hallonpuré:
250 g frysta hallon
0,75 dl florsocker
1 lime
Dekor:
färska eller tinade hallon
mynta
Börja med lakritssåsen: Koka upp grädde, socker, salt och sirap i en kastrull. Hacka lakritsen och häll ner i kastrullen. Låt koka tills såsen tjocknat, cirka 20–30 min. Låt svalna något.
Gör hallonpurén under tiden: Värm de frusna hallonen i en kastrull. Tillsätt florsocker samt rivet skal och saft av lime. Mixa och sila. Smaka av om du vill ha mer socker.
Varva maränger, hallonsorbet och vaniljglass. Ringla över lakritssås och hallonpuré. Garnera med färska hallon och myntablad.
Marängsviss med lemoncurd och rosmarinäpplen
4 portioner, 20 min
Lite annorlunda tolkning av en kär gammal klassiker.
cirka 20 maränger
2–3 äpplen, klyftade
smör
1 msk hackad färsk rosmarin
2 msk ljust muscovadosocker
en halv citron
ev. lite calvados eller limoncello
1 burk lemoncurd, à 320 g
cirka 1 dl macadamianötter, gärna salta
2 dl vispad grädde
1 dl grekisk yoghurt
Skiva äpplena och stek dem i smör tillsammans med rosmarin och muscovadosocker i cirka 5 min. Blanda försiktigt då och då. Tillsätt rivet skal och saft av citronen samt eventuellt en liten skvätt calvados eller limoncello. Rör om och låt svalna.
Häll upp lemoncurd i en kastrull och värm den lite försiktigt så att den mjuknar något.
Rosta nötterna i torr stekpanna. Hacka dem grovt.
Blanda den vispade grädden med yoghurt.
Varva maränger, äpplen, yoghurtgrädde, lemoncurd och nötter i små skålar eller glas.
Polkasviss med chokladsås
4 portioner, 20 minuter
En mer traditionell sviss som får nytt liv med piggt polkakras.
25–30 maränger
0,5 l vaniljglass
2 dl lättvispad vispgrädde
1 påse polkagrisar, cirka 140 g
valfri frukt eller bär, t ex banan, vinbär eller jordgubbar
Chokladsås:
2 msk smör
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 liten nypa salt
cirka 0,5– 1 dl vatten
Börja med chokladsåsen: Smält smöret. Ta av från plattan, tillsätt socker och kakao och salt. Rör ihop och tillsätt så pass mycket vatten att såsen blir lagom tjock. Rör om och värm väldigt försiktigt. Låt svalna.
Banka polkagrisarna i sin påse med en hammare tills de blir grovkrossade.
Varva maränger, glass, grädde och polkagriskross på ett stort fat eller i små skålar. Garnera med skivad frukt eller bär. Ringla över chokladsåsen.