Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2012

Marängsviss med hallon, lime och lakrits

4 portioner, 30 min

Spännande smaker som piggar upp de söta marängerna.

cirka 20 maränger

0,5 l hallonsorbet

0,5 l vaniljglass

Lakritssås:

2 ,5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

4 Kick, laktritsgodis

1 nypa salt

Hallonpuré:

250 g frysta hallon

0,75 dl florsocker

1 lime

Dekor:

färska eller tinade hallon

mynta

Börja med lakritssåsen: Koka upp grädde, socker, salt och sirap i en kastrull. Hacka lakritsen och häll ner i kastrullen. Låt koka tills såsen tjocknat, cirka 20–30 min. Låt svalna något.

Gör hallonpurén under tiden: Värm de frusna hallonen i en kastrull. Tillsätt florsocker samt rivet skal och saft av lime. Mixa och sila. Smaka av om du vill ha mer socker.

Varva maränger, hallonsorbet och vaniljglass. Ringla över lakritssås och hallonpuré. Garnera med färska hallon och myntablad.

Marängsviss med lemoncurd och rosmarinäpplen

4 portioner, 20 min

Lite annorlunda tolkning av en kär gammal klassiker.

cirka 20 maränger

2–3 äpplen, klyftade

smör

1 msk hackad färsk rosmarin

2 msk ljust muscovadosocker

en halv citron

ev. lite calvados eller limoncello

1 burk lemoncurd, à 320 g

cirka 1 dl macadamianötter, gärna salta

2 dl vispad grädde

1 dl grekisk yoghurt

Skiva äpplena och stek dem i smör tillsammans med rosmarin och muscovadosocker i cirka 5 min. Blanda försiktigt då och då. Tillsätt rivet skal och saft av citronen samt eventuellt en liten skvätt calvados eller limoncello. Rör om och låt svalna.

Häll upp lemoncurd i en kastrull och värm den lite försiktigt så att den mjuknar något.

Rosta nötterna i torr stekpanna. Hacka dem grovt.

Blanda den vispade grädden med yoghurt.

Varva maränger, äpplen, yoghurtgrädde, lemoncurd och nötter i små skålar eller glas.

Polkasviss med chokladsås

4 portioner, 20 minuter

En mer traditionell sviss som får nytt liv med piggt polkakras.

25–30 maränger

0,5 l vaniljglass

2 dl lättvispad vispgrädde

1 påse polkagrisar, cirka 140 g

valfri frukt eller bär, t ex banan, vinbär eller jordgubbar

Chokladsås:

2 msk smör

1 dl strösocker

1 dl kakao

1 liten nypa salt

cirka 0,5– 1 dl vatten

Börja med chokladsåsen: Smält smöret. Ta av från plattan, tillsätt socker och kakao och salt. Rör ihop och tillsätt så pass mycket vatten att såsen blir lagom tjock. Rör om och värm väldigt försiktigt. Låt svalna.

Banka polkagrisarna i sin påse med en hammare tills de blir grovkrossade.

Varva maränger, glass, grädde och polkagriskross på ett stort fat eller i små skålar. Garnera med skivad frukt eller bär. Ringla över chokladsåsen.

Lena Nyberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.