Annons
Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 21 augusti 2008
En blixtsnabb björnbärsglass kan vem som helst fixa på ett kick.Foto: Mia Gahne
Mumsig björnbärskaka med äpplen bakas i en långpanna.Foto: Mia Gahn

Blixtsnabb björnbärsglass

2–3 portioner, 5 minuter

Annons

Perfekt panikdessert när sötsuget sätter in. Nyttig dessutom.

275 g frusna björnbär

250 kesella (10 %)

2 tsk vaniljsocker

ev 1 msk bärlikör

1 citron

kvist av mynta eller citronmeliss

* Häll upp bär, kesella och vaniljsocker i en matberedare. Kör pulsvis tills allt blandat sig och smaka av.

* Lägg upp i små skålar och dekorera med rispat citronskal, citronmeliss eller mynta.

Björnbärs- och äpplekaka i långpanna

Annons

8 portioner, 80 minuter

Bakas helst i långpanna. Frisk sensommarsmak och perfekt på buffén.

500 g björnbär (färska eller frusna)

175 g smör

5 dl vetemjöl + lite extra

4–5 äpplen

1/2 citron

3 dl vispgrädde

3 ägg

2 1/2 dl socker + 1 msk

Annons

1 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)

* Smörj en långpanna eller avlång form, gärna lite mindre, cirka 30 x 20 cm. Tjockleken på kakan regleras av storleken på formen. I nödfall funkar en vanlig rymlig kakform. Strö över lite mjöl.

* Skala och kärna ur äpplena och skär i ringar eller halvcirklar. Pressa över lite citronsaft så att de inte mörknar.

* Häll upp smör och vispgrädde i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och socker tills det tjocknar och vitnar, cirka tre minuter. Vispa i kastrullens innehåll och blanda sedan i mjöl blandat med kardemumma och rör om noga så att alla klumpar försvinner.

* Häll upp smeten i långpannan. Tryck ner äppleskivorna i rader och strö sedan över björnbären. Strö över 1 matsked socker. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills kakan får fin färg. Låt svalna och skär upp i rutor.

* Servera som den är eller med en kula vaniljglass. Björnbärs- och äpplekakan passar mycket bra på buffébordet.

Kryddig björnbärschutney

1–2 burkar, 20 minuter

Björnbär passar även till matiga rätter. Den här chutneyn är som gjord för vilt eller ost.

500 g björnbär

Annons

1 rödlök

3 msk hackad färsk ingefära

knappt 2 dl socker

2 msk dijonsenap

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

1 1/2 dl äppelcidervinäger

* Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och hacka ingefäran.

* Häll upp björnbär, lök, ingefära, socker och senap i en rymlig rostfri kastrull. Hetta upp på medelvärme och rör om tills björnbären börjar mosas sönder. Krydda med salt och peppar.

* Tillsätt vinägern och låt puttra sakta utan lock i tio minuter. Låt svalna, häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på lock genast.

Annons

* Servera till ostbricka eller viltstek.

Att dricka till:

Till desserter: Smith Woodhouse Vintage Port 2003 (nr 99981), 230 kronor för 37,5 cl eller Grevens Cider Björnbär (nr 71876), 16:60 kronor.

Till vilträtter med björnbärschutney: Brown Brothers Shiraz (6383), 99 kronor.

Alkoholfritt: Björnbärssaft eller bärcider.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons