Recept
Blixtsnabb björnbärsglass
2–3 portioner, 5 minuter
Perfekt panikdessert när sötsuget sätter in. Nyttig dessutom.
275 g frusna björnbär
250 kesella (10 %)
2 tsk vaniljsocker
ev 1 msk bärlikör
1 citron
kvist av mynta eller citronmeliss
* Häll upp bär, kesella och vaniljsocker i en matberedare. Kör pulsvis tills allt blandat sig och smaka av.
* Lägg upp i små skålar och dekorera med rispat citronskal, citronmeliss eller mynta.
Björnbärs- och äpplekaka i långpanna
8 portioner, 80 minuter
Bakas helst i långpanna. Frisk sensommarsmak och perfekt på buffén.
500 g björnbär (färska eller frusna)
175 g smör
5 dl vetemjöl + lite extra
4–5 äpplen
1/2 citron
3 dl vispgrädde
3 ägg
2 1/2 dl socker + 1 msk
1 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
* Smörj en långpanna eller avlång form, gärna lite mindre, cirka 30 x 20 cm. Tjockleken på kakan regleras av storleken på formen. I nödfall funkar en vanlig rymlig kakform. Strö över lite mjöl.
* Skala och kärna ur äpplena och skär i ringar eller halvcirklar. Pressa över lite citronsaft så att de inte mörknar.
* Häll upp smör och vispgrädde i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och socker tills det tjocknar och vitnar, cirka tre minuter. Vispa i kastrullens innehåll och blanda sedan i mjöl blandat med kardemumma och rör om noga så att alla klumpar försvinner.
* Häll upp smeten i långpannan. Tryck ner äppleskivorna i rader och strö sedan över björnbären. Strö över 1 matsked socker. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills kakan får fin färg. Låt svalna och skär upp i rutor.
* Servera som den är eller med en kula vaniljglass. Björnbärs- och äpplekakan passar mycket bra på buffébordet.
Kryddig björnbärschutney
1–2 burkar, 20 minuter
Björnbär passar även till matiga rätter. Den här chutneyn är som gjord för vilt eller ost.
500 g björnbär
1 rödlök
3 msk hackad färsk ingefära
knappt 2 dl socker
2 msk dijonsenap
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
1 1/2 dl äppelcidervinäger
* Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och hacka ingefäran.
* Häll upp björnbär, lök, ingefära, socker och senap i en rymlig rostfri kastrull. Hetta upp på medelvärme och rör om tills björnbären börjar mosas sönder. Krydda med salt och peppar.
* Tillsätt vinägern och låt puttra sakta utan lock i tio minuter. Låt svalna, häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på lock genast.
* Servera till ostbricka eller viltstek.
Att dricka till:
Till desserter: Smith Woodhouse Vintage Port 2003 (nr 99981), 230 kronor för 37,5 cl eller Grevens Cider Björnbär (nr 71876), 16:60 kronor.
Till vilträtter med björnbärschutney: Brown Brothers Shiraz (6383), 99 kronor.
Alkoholfritt: Björnbärssaft eller bärcider.