Recept
Jamaicansk rompunch
1 stort glas, 5 minuter
Klassisk drink i Västindien gjord på svenska råvaror.
4 cl mörk rom
2 dl ananasjuice
1 dl Brämhults färskpressade jordgubbsjuice med lime
1/2 lime
cirka 1 tsk koncentrerad jordgubbssaft
is
* Blanda rom, ananas, jordgubbsjuice och pressad lime. Smaka av med jordgubbssaft. Rör om. µ?Häll upp i stort glas med mycket is.
* Dekorera med limeskiva.
Heta jamaicanska räkor
4 portioner, 1 timme
Spännande smaker och lite annorlunda kryddning mot vad vi är vana vid. Servera som förrätt.
1 l vatten
4 salladslökar
4 pressade vitlöksklyftor
3 timjankvistar
1–3 chilifrukter (beroende på styrka och preferenser)
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
10 hela kryddpepparkorn
500 g räkor (frusna går bra)
1/2 ananas
1/2 dl kokosflagor (kan uteslutas)
* Blanda vatten, strimlade salladslökar, vitlök, timjan, chili, salt, peppar och kryddpeppar i en stor kastrull.
* Koka upp och sänk värmen, låt sjuda under lock i 20 minuter.
* Låt svalna lite och lägg sedan i räkorna. Rör runt så att alla täcks ordentligt. Låt dra i 30 minuter.
* Gröp ur ananasen och lägg i räkorna. Strö över kokosflagor och skeda på lite av marinaden.
Jamaicansk kyckling
4 portioner, 40 minuter
Mycket mörka smaker och en schysst sötma från rom och socker. Har man tur hittar man Jamaican jerk-krydda, annars hoppar man över.
2 tsk worcestershiresås
4 tsk soja
1 dl mörk rom
3 pressade vitlöksklyftor
1 knippa strimlad gräslök
1 tsk Jamaican jerk-krydda (kan uteslutas)
4 kycklingbröst
olja
4 msk farinsocker, mörkt muscovadosocker eller råsocker
2 små gula lökar, hackade
* Blanda worcestershiresås, soja, rom, vitlök och gräslök i en skål. Tillsätt Jamaican jerk-krydda om du har lyckats få tag på någon. Skölj och torka av kycklingbrösten, lägg i marinaden så att den täcker båda sidor.
* Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna, tillsätt socker och rör om tills det nästan har smält helt. Lyft upp kycklingen, men spara marinaden. Lägg kycklingbrösten i stekpannan och bryn tills de fått fin färg på båda sidorna.
* Tillsätt marinaden och löken, stek i tio minuter eller tills löken mjuknat och kycklingen är genomstekt.
* Servera till exempel med raita-ris.
Raita-ris
4 portioner, 30 minuter
Det här indiskinspirerade riset passar bra till jamaicansk kyckling.
2 dl vildrisblandning
1 slanggurka i tärningar
1/2 röd paprika, urkärnad och hackad
1/2 gul paprika, urkärnad och hackad
2 dl yoghurt av grekisk typ
1 msk dijonsenap
1/2 finhackad lök
1 tsk malen spiskummin
3–4 msk grovhackad färsk koriander
1 dl russin
salt
* Koka riset enligt instruktionerna på paketet. µ?Häll upp gurka och paprika i en skål. Blanda yoghurt, senap, lök, spiskummin, koriander och russin och häll ner i skålen. Tillsätt riset när det är färdigt. Smaka av med salt. Servera till jamaicansk kyckling.
Att dricka till:
Red Stripe (nr 1531), 13.90 kronor.
Alkoholfritt: Ananasjuice med is och lime.