Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 18 september 2008
Ett glas rompunch blir den perfekta välkomstdrinken som sätter an tonen för en jamaicansk afton.
Ett glas rompunch blir den perfekta välkomstdrinken som sätter an tonen för en jamaicansk afton.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Jamaicansk rompunch

1 stort glas, 5 minuter

Klassisk drink i Västindien gjord på svenska råvaror.

4 cl mörk rom

2 dl ananasjuice

1 dl Brämhults färskpressade jordgubbsjuice med lime

1/2 lime

cirka 1 tsk koncentrerad jordgubbssaft

is

* Blanda rom, ananas, jordgubbsjuice och pressad lime. Smaka av med jordgubbssaft. Rör om. µ?Häll upp i stort glas med mycket is.

* Dekorera med limeskiva.

Heta jamaicanska räkor

4 portioner, 1 timme

Spännande smaker och lite annorlunda kryddning mot vad vi är vana vid. Servera som förrätt.

1 l vatten

4 salladslökar

4 pressade vitlöksklyftor

3 timjankvistar

1–3 chilifrukter (beroende på styrka och preferenser)

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

10 hela kryddpepparkorn

500 g räkor (frusna går bra)

1/2 ananas

1/2 dl kokosflagor (kan uteslutas)

* Blanda vatten, strimlade salladslökar, vitlök, timjan, chili, salt, peppar och kryddpeppar i en stor kastrull.

* Koka upp och sänk värmen, låt sjuda under lock i 20 minuter.

* Låt svalna lite och lägg sedan i räkorna. Rör runt så att alla täcks ordentligt. Låt dra i 30 minuter.

* Gröp ur ananasen och lägg i räkorna. Strö över kokosflagor och skeda på lite av marinaden.

Jamaicansk kyckling

4 portioner, 40 minuter

Mycket mörka smaker och en schysst sötma från rom och socker. Har man tur hittar man Jamaican jerk-krydda, annars hoppar man över.

2 tsk worcestershiresås

4 tsk soja

1 dl mörk rom

3 pressade vitlöksklyftor

1 knippa strimlad gräslök

1 tsk Jamaican jerk-krydda (kan uteslutas)

4 kycklingbröst

olja

4 msk farinsocker, mörkt muscovadosocker eller råsocker

2 små gula lökar, hackade

* Blanda worcestershiresås, soja, rom, vitlök och gräslök i en skål. Tillsätt Jamaican jerk-krydda om du har lyckats få tag på någon. Skölj och torka av kycklingbrösten, lägg i marinaden så att den täcker båda sidor.

* Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna, tillsätt socker och rör om tills det nästan har smält helt. Lyft upp kycklingen, men spara marinaden. Lägg kycklingbrösten i stekpannan och bryn tills de fått fin färg på båda sidorna.

* Tillsätt marinaden och löken, stek i tio minuter eller tills löken mjuknat och kycklingen är genomstekt.

* Servera till exempel med raita-ris.

Raita-ris

4 portioner, 30 minuter

Det här indiskinspirerade riset passar bra till jamaicansk kyckling.

2 dl vildrisblandning

1 slanggurka i tärningar

1/2 röd paprika, urkärnad och hackad

1/2 gul paprika, urkärnad och hackad

2 dl yoghurt av grekisk typ

1 msk dijonsenap

1/2 finhackad lök

1 tsk malen spiskummin

3–4 msk grovhackad färsk koriander

1 dl russin

salt

* Koka riset enligt instruktionerna på paketet. µ?Häll upp gurka och paprika i en skål. Blanda yoghurt, senap, lök, spiskummin, koriander och russin och häll ner i skålen. Tillsätt riset när det är färdigt. Smaka av med salt. Servera till jamaicansk kyckling.

Att dricka till:

Red Stripe (nr 1531), 13.90 kronor.

Alkoholfritt: Ananasjuice med is och lime.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.