Annons
Nyheter

Laga Johan Tyréns och Jonas Nelsons varma grytor

Nyheter • Publicerad 3 november 2009
Baconinlindad vildsvinsfilé och hemgjorda potatischips serveras tillsammans med hemlagad bearnaisesås.
Baconinlindad vildsvinsfilé och hemgjorda potatischips serveras tillsammans med hemlagad bearnaisesås.Foto: Tomas Karlsson
Vildsvinssteken har skurits i relativt små tärningar, stekts och kokats i drygt en timme innan nötter, aprikoser och russin tar plats i grytan.
Vildsvinssteken har skurits i relativt små tärningar, stekts och kokats i drygt en timme innan nötter, aprikoser och russin tar plats i grytan.Foto: Tomas Karlsson
B½uf bourguignon och nykokta potatisar som har rullats i klippt persilja.
B½uf bourguignon och nykokta potatisar som har rullats i klippt persilja.Foto: Tomas Karlsson
Rotfrukterna har fått sällskap av savoykål.
Rotfrukterna har fått sällskap av savoykål.Foto: Tomas Karlsson

BŒUF BOURGUIGNON

6 portioner

Annons

1 kg oxkött i mindre bitar, innanlår/högrev

2 vitlöksklyftor

smör

salt och peppar

2 msk socker

2 msk tomatpuré

1 msk balsamicovinäger

5 dl rödvin

5 dl vatten

Några kvistar färsk timjan

Annons

2 lagerblad

150 g steklökar

200 g champinjoner

100 g rökt sidfläsk

Skala och hacka vitlöken.

Stek köttet i smör tillsammans med vitlöken.

Salta, peppra och sockra.

Tillsätt tomatpurén.

Slå på vinet, vinägern och fonden så det täcker köttet samt tillsätt finhackad timjan samt lagerblad.

Låt koka på svag värme, 1,5–2 timmar eller tills köttet är mört.

Annons

Skala löken.

Dela champinjonerna i fyra delar.

Tärna fläsket.

Fräs fläsk, lök och champinjoner.

Peppra.

Tillsätt blandningen i köttgrytan och låt koka en stund före servering.

Red eventuellt med lite maizena om du vill ha såsen lite tjockare.

BACONLINDAD VILDSVINSFILÉ MED BEARNAISESÅS OCH FRITERADE POTATISSKAL

6 portioner

6 st vildsvinsfiléer à 150 gram, går självklart att byta mot fläskfilé

Annons

2 pkt bacon

Peppar

Smör

Linda in filéerna i bacon, peppra.

Stek i smör runt om.

Lägg på plåt och baka klart i ugn på 125 grader ca 20 minuter innan servering.

Låt vila någon minut innan filéerna skärs upp.

Bearnaisesås

200 g smör

5 krossade vitpepparkorn

Annons

2 persiljekvistar

1 msk finhackad schalottenlök

3 msk ljus vinäger

3 msk vatten

5 äggulor, rumstempererade

Persilja

Dragon

Salt och peppar

Smält smöret och låt det svalna något.

Koka peppar, persiljekvistar, schalottenlök, vinäger och vatten tills hälften av den ursprungliga vätskan kokat bort. Sila bort kryddorna och häll i bunke.

Annons

Följande görs en stund innan servering

Ställ bunken på ett vattenbad (i en större kastrull fylld med vatten som skall sjuda men inte koka).

Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa tills blandningen börjar tjockna.

Ta kastrullen av värmen och tillsätt långsamt smöret under kraftig vispning.

Skulle såsen börja skära sig kan man snabbt tillsätta en isbit och vispa kraftigt.

Smaksätt med finhackad persilja, smulad dragon, salt och peppar.

Friterade potatisskal

Skal från 20 potatisar

Salt

Skölj potatisskalen och torka av noga.

Annons

Fritera 2–3 minuter i 180 grader i fritös, eller i gryta.

Går även bra att rosta i ugnen med lite olivolja över

Salta

Om du använder gryta behövs en termometer för att kontrollera temperaturen och ett lock att lägga på om olja blir överhettad och börjar brinna. Stäng för säkerhets skull av köksfläkten innan oljan hettas upp.

VILDSVINSGRYTA MED APRIKOSER, RUSSIN OCH NÖTTER

6 portioner

1 kg vildssvinsstek, går självklart bra med fläskkött

Smör

1 msk tomatpuré

5 dl vatten

Annons

3 dl torrt vitt vin

0,5 dl socker

2 msk ättika

100 g torkade aprikoser

100 g russin

100 g cashewnötter osaltade

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Skär köttet i mindre bitar.

Bryn köttet i smör.

Annons

Salta och peppra.

Lägg i en gryta och täck med vatten och vin, tillsätt tomatpuré.

Låt koka på svag värme i 1–1,5 timma tills köttet är mört.

Grovhacka aprikoserna.

Tillsätt socker, ättika, frukt och nötter.

Låt småkoka en stund före servering.

Smaka av med salt och peppar samt tillsätt persiljan.

Red eventuellt med maizena om du vill ha såsen lite tjockare.

ROSTADE ROTSAKER

6 portioner

Annons

1 stor rödbeta eller 3 mindre

3 stora morötter

1 stor rotselleri

Savoykål, ett halvt huvud

Olivolja

Salt och peppar

Socker

Skala rotsakerna.

Skär i stora klyftor/bitar.

Lägg på plåt och ringla över olivolja.

Annons

Salta, peppra och sockra.

Baka i ugn på 200 grader i ca 30 minuter (varmluftsugn), cirka en timme i ugn med över- och undervärme eller tills grönsakerna är mjuka.

Strimla kålen och tillsätt den de sista fem minuterna.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons